Συνοδευτική Επιστολή Βιογραφικού: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός με συμβουλές και παραδείγματα

Table of Contents

Εισαγωγή

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο ίσως ήδη έχεις τελειοποιήσει το βιογραφικό σου,  έχεις αναζητήσει θέσεις, μεταπτυχιακά ή υποτροφίες που σου ταιριάζουν και σε ενδιαφέρουν. Τη στιγμή που ετοιμάζεσαι να κάνεις αίτηση εμφανίζεται η ειδοποίηση «Δεν έχετε συμπληρώσει όλα τα απαιτούμενα πεδία», ανατρέχεις στην αίτηση και ανακαλύπτεις ότι σου λείπει η συνοδευτική επιστολή βιογραφικού!

Τι είναι η συνοδευτική επιστολή βιογραφικού;

Είναι ένα έγγραφο —περίπου μία σελίδα— που συχνά ζητείται συμπληρωματικά ως μέρος της αίτησης για εργασία μαζί με το βιογραφικό σημείωμα.

Σκοπός σου σε αυτήν την επιστολή είναι να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με ελκυστικό τρόπο, να συνοψίσεις το υπόβαθρό σου (επαγγελματικό ή εκπαιδευτικό ανάλογα με το πού απευθύνεσαι) και να πείσεις σε περίπου 250-400 λέξεις γιατί είσαι το κατάλληλο άτομο για τη συγκεκριμένη θέση.

Θυμήσου ότι το ζητούμενο δεν είναι να αποτυπώσεις σε προτάσεις όσα λες συνοπτικά στο βιογραφικό. Το έχουν ήδη το βιογραφικό σου, έτσι δεν είναι; Άσε που κάτι τέτοιο θα κουράσει το άτομο που θα το διαβάσει, ενώ εσύ θέλεις την προσοχή του αμείωτη μέχρι το τέλος.

Ουσιαστικά, μπορείς να έχεις πάντα σαν οδηγό τις παρακάτω 2 ερωτήσεις:

  • Γιατί ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση;

Είναι σημαντικό να εκδηλώσεις τον ενθουσιασμό σου για τη θέση και την εταιρεία. Ποιο είναι, δηλαδή, το χαρακτηριστικό που σε κέρδισε και είπες «Αυτή η θέση είναι για μένα! Θα στείλω την αίτησή μου».

  • Τι μπορείς να προσφέρεις στην εταιρεία;

Εδώ θα χρειαστεί να εστιάσεις στο ανταγωνιστικό σου πλεονέκτημα έναντι άλλων υποψήφιων ατόμων. Γιατί δηλαδή να προτιμήσουν εσένα; Μην ξεχάσεις να αναφέρεις τις δεξιότητές σου που συνδέονται άμεσα με τα προαπαιτούμενα της θέσης για την οποία κάνεις αίτηση.

Η δομή που συστήνουμε να ακολουθήσεις κατά τη συγγραφή της συνοδευτικής σου επιστολής είναι:

  • Εισαγωγή

Προσδιόρισε με σαφήνεια το όνομα της επιχείρησης και τον τίτλο της θέσης για την οποία κάνεις αίτηση και μην παραλείψεις να αναφέρεις γιατί ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση.

  • Κύριες παράγραφοι

Στο σημείο αυτό είναι η ευκαιρία σου να λάμψεις! Με γνώμονα την ερώτηση «Τι μπορώ να προσφέρω στην εταιρεία;» εστίασε στις δεξιότητες που σε ξεχωρίζουν και σε κάνουν να ταιριάζεις απόλυτα για αυτή τη θέση.

Συμβουλή: Χρησιμοποίησε συγκεκριμένα παραδείγματα που να αποδεικνύουν ότι κατέχεις τις δεξιότητες που αναφέρεις.

  • Επίλογος

Στον επίλογο θα κάνεις μια πολύ σύντομη αναφορά σε όσα έχεις αναφέρει παραπάνω. Μπορείς να απαντήσεις στις 2 ερωτήσεις συνοπτικά: μία πρόταση για κάθε ερώτηση. Έπειτα, θυμήσου να ευχαριστήσεις το άτομο που θα διαβάσει την επιστολή για τον χρόνο του και να αναφέρεις τη διαθεσιμότητά σου για συνέντευξη.

Στο άρθρο «Συνοδευτική επιστολή βιογραφικού: Σύνταξη και υποδείγματα!» θα βρεις μια πολύ αναλυτική περιγραφή του τρόπου σύνταξης της επιστολής, αλλά και υποδείγματα που θα σε βοηθήσουν να κλείσεις τη συνέντευξη για την εργασία ή την πρακτική άσκηση που αναζητάς.

Οι περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να σου ζητηθεί μια συνοδευτική επιστολή είναι:

  • Σε αίτηση για συμμετοχή σε εθελοντικό οργανισμό ή δράση
  • Σε αίτηση για εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης
  • Σε αίτηση για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή υποτροφία
  • Σε αίτηση για πρακτική άσκηση ή εκπαιδευτικά προγράμματα

Χρειάζεται για κάθε θέση που κάνω αίτηση να γράφω συνοδευτική επιστολή;

Η συνοδευτική επιστολή είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την αίτησή σου, είτε τη ζητάει η αγγελία/αίτηση είτε όχι. Σίγουρα όμως, στην περίπτωση που τη ζητάει χρειάζεται να την συμπεριλάβεις, αφού εάν την παραβλέψεις δείχνει αμέλεια και όχι έντονη επιθυμία για τη θέση.

Διάβασε το άρθρο «Γιατί να στείλω συνοδευτική επιστολή;»  και είμαστε σίγουροι ότι θα κατανοήσεις ακόμα καλύτερα όλα τα οφέλη της συνοδευτικής επιστολής!

Η συνοδευτική επιστολή δεν ζητείται μόνο για εύρεση εργασίας ή πρακτικής άσκησης, αλλά και στις αιτήσεις ενός μεταπτυχιακού ή μιας υποτροφίας. Φυσικά, η κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητες της και γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ: για να σε προετοιμάσουμε για όλες. Διάβασε το άρθρο «Συνοδευτική επιστολή και έκθεση για μεταπτυχιακό: Tips και υπόδειγμα» ή «Ανακάλυψε πως να συντάσσεις σωστά μια συνοδευτική επιστολή για υποτροφία!» αναλόγως εάν ενδιαφέρεσαι για μεταπτυχιακό ή υποτροφία.

 

Επίλογος

Αφού αναλύσαμε όλα τα βήματα για τη σύνταξη μιας συνοδευτικής επιστολής, ας συνοψίσουμε όλα όσα μάθαμε:

  • Η συνοδευτική επιστολή είναι ένα έγγραφο 250-400 λέξεων που πείθει τον υπεύθυνο ή την υπεύθυνη προσλήψεων για τις ικανότητές σου.
  • Η συνοδευτική επιστολή μπαίνει στην αίτησή σου μαζί με το βιογραφικό σημείωμα.
  • Η εισαγωγή της συνοδευτικής επιστολής πρέπει να τραβήξει την προσοχή των υπεύθυνων προσλήψεων και να τη διατηρήσει μέχρι το τέλος.
  • Υπάρχουν 2 βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στη συνοδευτική επιστολή: γιατί ενδιαφέρεσαι για τη συγκεκριμένη θέση και τι μπορείς να προσφέρεις στην εταιρεία;
  • Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της συνοδευτικής επιστολής πρέπει να είναι τεκμηριωμένο, χωρίς γενικεύσεις.