Συνεντεύξεις για δουλειά: πλήρης οδηγός για να προετοιμαστείς κατάλληλα και να ξεχωρίσεις

Ολοκληρώνεις ή ολοκλήρωσες τις σπουδές σου και ετοιμάζεσαι να εκτεθείς για πρώτη φορά στο κυνήγι της εργασίας; Δεν αισθάνεσαι την ικανοποίηση που θα ήθελες στην τωρινή σου απασχόληση, οπότε προετοιμάζεσαι για την επόμενη συνέντευξη για δουλειά; Θέλεις να έχεις απόλυτη επίγνωση των όσων θα συναντήσεις; Εδώ είμαστε εμείς! Πάμε να σε κατατοπίσουμε με έναν πλήρη οδηγό προετοιμασίας για συνέντευξη για δουλειά!

Τι πραγματικά είναι η συνέντευξη για δουλειά;

Η συνέντευξη για δουλειά αποτελεί τυπική διαδικασία κατά την οποία εσύ, δηλαδή το άτομο που διεκδικεί τη θέση, θα συνομιλήσεις με το άτομο που παίρνει τη συνέντευξη με σκοπό να καταλάβετε και οι δύο αν η συνεργασία σας θα μπορέσει να ευοδωθεί. Δες το σαν ένα ιδιαίτερο πρώτο ραντεβού, στη διάρκεια του οποίου θα προσπαθήσεις ψύχραιμα να παρουσιάσεις την προσωπικότητα σου αναδεικνύοντας τα στοιχεία του χαρακτήρα σου, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνεις ανατροφοδότηση για να συνειδητοποιήσεις αν σε καλύπτει ο ρόλος που δυνητικά θα αναλάβεις. Λίγο αγχωτικό, αλλά θα στο κάνουμε πιο εύκολο. Συνέχισε την ανάγνωση και θα δεις πώς!

Είδη συνέντευξης: ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι συνέντευξης

Κάθε εργοδότρια εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους συνέντευξης για να αξιολογήσει τα υποψήφια άτομα. Η επιλογή του εκάστοτε τύπου καθορίζεται, συνήθως, από την ίδια τη θέση εργασίας, αλλά και τις προτιμήσεις του ατόμου που παίρνει τη συνέντευξη. Ποιοι είναι οι συχνότεροι;

  • Κλασική συνέντευξη:

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή, όπου ως υποψήφια ή υποψήφιος θα συναντηθείς με την εργοδότρια εταιρεία για να συζητήσετε τις γνώσεις, την εμπειρία, τις δεξιότητες, αλλά και την καταλληλότητά σου για τη θέση.

  • Ομαδική συνέντευξη:

Εδώ, πολλά άτομα που είναι υποψήφια για τη θέση συναντιούνται ταυτόχρονα με ένα ή περισσότερα άτομα που παίρνουν συνέντευξη. Η δυνατότητά σου να επικοινωνείς και να συνεργάζεσαι με άλλα άτομα είναι σημαντική σε αυτό το είδος συνέντευξης.

  • Συνέντευξη συμπεριφοράς:

Στηρίζεται στην ιδέα ότι η προηγούμενη συμπεριφορά ενός ατόμου προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπεριφερθεί στο μέλλον. Μπορεί να σου ζητηθεί να ανακαλέσεις περιστατικά από το παρελθόν και πρέπει να εξηγήσεις πώς θα αντιδρούσες και γιατί.

  • Τηλεφωνική συνέντευξη:

Συχνά, χρησιμοποιείται για να κάνει η εταιρεία μια πρώτη επιλογή πριν την κλασική συνέντευξη. Φρόντισε, όμως, να προετοιμαστείς κατάλληλα και να βρίσκεσαι σε ένα κλειστό και ήσυχο χώρο, καθώς μπορεί να εξελιχθεί σε κανονική συνέντευξη!

  • Συνέντευξη από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI – Artificial Intelligence Unbiased Recruiter Robot):

Μια μορφή που ίσως προτιμηθεί για την αποφυγή διακρίσεων είναι να περάσεις από συνέντευξη με τεχνητή νοημοσύνη! Αποτελεί μία εκδοχή συνέντευξης που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον, καθώς ήδη εταιρείες, όπως η HireVue, αναπτύσσουν λογισμικά για τέτοιες συνεντεύξεις. Με αυτή τη μέθοδο, βρίσκεσαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σου και απαντάς ή μαγνητοσκοπείς τις απαντήσεις σου, τις οποίες και θα επεξεργαστεί η εταιρεία. Σε δεύτερο χρόνο, εάν οι απαντήσεις σου ικανοποιούν και καλύπτουν τις απαιτήσεις της εταιρείας, θα υπάρξει ζωντανή επικοινωνία.

  • Συνέντευξη με βιντεοκλήση

Αυτό το είδος συνέντευξης εντάχθηκε πιο έντονα στις ζωές μας από την Covid εποχή και μετά. Αποτελεί έναν τρόπο άμεσης αλλά εξ αποστάσεως γνωριμίας, που διευκολύνει την καθημερινότητα ατόμων που ζουν μακριά ή που δεν μπορούν να παρευρεθούν σε μία δια ζώσης συνέντευξη (π.χ. λόγω ασθένειας). 

Αυτές είναι κάποιες ενδεικτικές μορφές συνέντευξης για δουλειά. Υπάρχουν βέβαια αρκετά είδη και ποικίλουν ανάλογα με την εργοδότρια εταιρεία. Σκοπός είναι, όποιον τύπο συνέντευξης κι αν κληθείς να δώσεις, να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς!

Πώς να κερδίσεις τις εντυπώσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά

Ναι, η διαδικασία είναι αρκετά στρεσογόνα, γιατί νιώθεις πως κάθε κίνηση ή λέξη σου παρατηρείται με εξονυχιστική λεπτομέρεια. Αν όμως αναλογιστείς πως μέσα από αυτή δεν τεστάρουν μόνο εσένα, αλλά τεστάρεις κι εσύ την εταιρεία, θα αλλάξει άμεσα η προσέγγισή σου και οι παλμοί σου θα κατέβουν σίγουρα! Επιπλέον, σου δίνουμε συγκεκριμένες συμβουλές (tips) για να κερδίσεις τις εντυπώσεις! Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι να συμπεριφέρεσαι με φυσικό και αυθεντικό τρόπο!

Απάντηση σε email για συνέντευξη για δουλειά

Η απάντηση σε ένα email σχετικά με μια συνέντευξη για δουλειά είναι σημαντική, καθώς αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να δημιουργήσει την πρώτη εντύπωση που θα έχει για σένα η πιθανή εργοδότρια εταιρεία. Παρακάτω, υπάρχει ένα πρότυπο (template) που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως αναφορά για την απάντησή σου:

Αξιότιμε κύριε / Αξιότιμη κυρία [Όνομα Συνεντευξιαστή],

Ευχαριστώ που με προσκαλέσατε σε συνέντευξη για τη θέση […..] στην εταιρεία [Επωνυμία Εταιρείας]. Εκτιμώ την ευκαιρία να μάθω περισσότερα για τη θέση και να συζητήσω μαζί σας περαιτέρω για τα προσόντα και την εμπειρία μου.

 

Έχω διαθεσιμότητα για τη συνέντευξη την ημερομηνία και την ώρα που προτείνατε, [Ημερομηνία και ώρα]. Ανυπομονώ να σας συναντήσω μαζί και με την υπόλοιπη ομάδα σας και να σας μιλήσω για τις δεξιότητες και την εμπειρία μου.

 

Παρακαλώ ενημερώστε με εάν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες που χρειάζεται να δώσω.

Θα χαρώ να λάβω από την πλευρά σας οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία θεωρείτε χρήσιμη για την προετοιμασία μου.

Σας ευχαριστώ και πάλι που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία. Ανυπομονώ να ακούσω νέα σας σύντομα.

Με εκτίμηση,

[Όνομα σου]

Προσάρμοσε το παραπάνω πρότυπο ανάλογα με τη δική σου περίπτωση και τις λεπτομέρειες της συνέντευξης που σου έχουν δοθεί και το email είναι έτοιμο!

Η συνέντευξη για δουλειά θα γίνει στα αγγλικά ή στα ελληνικά;

Μία από τις συχνότερες απορίες των δυνητικών εργαζόμενων είναι το εάν η συνέντευξή τους θα διεξαχθεί στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Συνήθως, εάν η εταιρεία στην οποία απευθύνθηκες δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα, σημαίνει πως και η συνέντευξή σου για δουλειά θα γίνει στα ελληνικά. Εάν, από την άλλη, δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό και η θέση που διεκδικείς έχει ως προαπαιτούμενο την άριστη γνώση αγγλικών, τότε πιθανότατα η όλη διαδικασία θα γίνει στα αγγλικά, με σκοπό να αναδείξεις και να αποδείξεις τις ικανότητές σου. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να το ρωτήσεις κατά την τηλεφωνική σας επικοινωνία ή στο email επιβεβαίωσης για τη συνέντευξη. Προετοιμάσου και το ‘χεις!

Η συνέντευξη αρχίζει πριν μπεις στο δωμάτιο

Λένε πως η αύρα μας προηγείται των συστάσεών μας. Το πώς θα σταθείς, πώς θα φερθείς στα άτομα που θα σε υποδεχτούν στο χώρο, με πόση ευγένεια και τρόπους θα συμπεριφερθείς από την αίθουσα αναμονής κιόλας, θα παίξει σημαντικό ρόλο! Μην σου προξενεί εντύπωση, αλλά η ιδιοσυγκρασία σου κρίνεται από την είσοδο μέχρι και την έξοδό σου από την εταιρεία. Βλέπεις, αυτή σου η συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι ενδεικτική για τον τρόπο που θα φέρεσαι σε καθημερινή βάση στα άτομα με τα οποία θα συνεργάζεσαι.

Η πρώτη εντύπωση πάντα μετράει

Το ρητό «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» ισχύει πάντα. Η πρώτη εντύπωση που θα δώσεις στο άτομο που παίρνει τη συνέντευξη δεν είναι καθοριστική, είναι όμως ενδεικτική και διαμορφώνει το κλίμα της επερχόμενης διαδικασίας. Μπες με χαμόγελο, θετική διάθεση και φυσικότητα. Η ζεστή χειραψία, η ευγένεια και η ετοιμολογία σου θα κάνουν τις συνομιλήτριες και τους συνομιλητές σου να διάκεινται εξίσου φιλικά απέναντι σου! 

Pro tip: Εάν σου προσφερθεί νερό, δέξου το. Θα σου φανεί χρήσιμο όταν θα σου κάνουν μία ερώτηση για την οποία θα χρειαστείς μερικά δευτερόλεπτα για να συγκροτήσεις τη σκέψη σου. Όσο πίνεις, σκέφτεσαι!

Κάνε την έρευνά σου

«Των φρονίμων τα παιδιά…» Μάλλον έχεις καταλάβει πως αγαπάμε τις παροιμίες καθώς εμπεριέχουν λαϊκή σοφία! Θεωρούμε βέβαιο πως θα μπεις στη διαδικασία να ψάξεις στην Google, και γενικά σε μηχανές αναζήτησης, με σκοπό να έχεις εικόνα της εταιρείας στην οποία απευθύνεσαι. Έτσι, θα αποδείξεις πόσο ενδιαφέρεσαι, όχι απλά για τη θέση, αλλά και για την ίδια την εταιρεία, τον κλάδο που δραστηριοποιείται, αλλά και την εξέλιξη της επαγγελματικής σου πορείας. 

Extra bonus tip: Εάν σου δοθεί η ευκαιρία να γνωρίζεις εκ των προτέρων τα ονόματα των ατόμων με τα οποία θα μιλήσεις, ψάξε και μάθε μέσω Google ή και LinkedIn πληροφορίες αναφορικά με το βιογραφικό και την πορεία τους. Το να τους αισθάνεσαι οικείους θα σε βοηθήσει πολύ!

Κάνε τις δικές σου ερωτήσεις

Η έρευνα που έκανες για να γνωρίσεις καλύτερα τα στοιχεία που αφορούν τη θέση, θα αποδώσει καρπούς σε αυτό ακριβώς το σημείο! Θα σου ζητηθεί να θέσεις κι εσύ με τη σειρά σου ερωτήματα ή και απορίες αναφορικά με την εν δυνάμει επαγγελματική σου πορεία. Αποτελεί ευκαιρία που οφείλεις να αδράξεις για το δικό σου όφελος, μιας και μη ξεχνάς πως μέσα από τη διαδικασία αναλογίζεσαι κατά πόσο σου ταιριάζει και σε ενδιαφέρει ο ρόλος. Ποιες ερωτήσεις θα μπορούσες να κάνεις; 

  • «Ποια είναι η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή η θέση;»

Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τις ανάγκες της θέσης και αν έχεις τις δεξιότητες για να ανταπεξέλθεις.

  • «Ποιος είναι ο τυπικός ρόλος αυτής της θέσης στην ομάδα / εταιρεία;»

Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη θέση στο γενικότερο πλαίσιο της οργάνωσης.

  • «Ποιες είναι οι προσδοκίες για τον νέο υπάλληλο τις πρώτες 30, 60, 90 ημέρες;»

Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις προσδοκίες και να προετοιμαστείς για τον ρόλο σου.

  • «Πώς θα περιγράφατε την κουλτούρα της εταιρείας;»

Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν η κουλτούρα της εταιρείας ταιριάζει στις προτιμήσεις σου.

  • «Ποιες είναι οι δυνατότητες για επαγγελματική ανάπτυξη στην εταιρεία;»

Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς η εταιρεία υποστηρίζει την εξέλιξη των υπαλλήλων.

  • «Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία της συνέντευξης ή της πρόσληψης;»

Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μια καλύτερη εικόνα του χρονοδιαγράμματος και των προσδοκιών.

Θέσε ερωτήματα χωρίς άγχος αλλά με θάρρος, αξιολόγησε τις απαντήσεις και πάρε τις αποφάσεις που θα σε φέρουν πιο κοντά στον στόχο σου!

Απάντησε την ερώτηση με μια ιστορία

Σε μια συνέντευξη για δουλειά, το στέλεχος που αποφασίζει αν είσαι το κατάλληλο άτομο θέλει να μάθει αν ταιριάζεις στη θέση. Κανονικά, θα σε ρωτήσει για το βιογραφικό σου ή θα περιγράψει τη θέση με λεπτομέρειες, ενέργεια που μπορεί να σε αποπροσανατολίσει. 

Εδώ έχουμε έναν έξυπνο τρόπο: απαντάς μέσα από μια ιστορία. Με μια καλή εξιστόρηση, μπορείς να δείξεις πως έχεις αυτό που ψάχνει η εταιρεία. Και όλα αυτά μέσα από μια ιστορία που τραβάει το ενδιαφέρον.

Ίσως σου φαίνεται απαιτητικό, αλλά με την κατάλληλη προετοιμασία θα τα καταφέρεις υπέροχα! Και το καλό είναι πως, όταν έρθει η ώρα να θυμηθούν το επόμενο άτομο που θα περάσει από τη διαδικασία, η ιστορία σου θα είναι σαν φανάρι που φωτίζει το δρόμο. Θα σε κάνει να ξεχωρίζεις από το πλήθος!

Προφανώς, δεν είναι πάντα εύκολο να θυμηθείς την τέλεια ιστορία ανάλογα με την ερώτηση. Εδώ, όμως, έρχεται να σε βοηθήσει και πάλι η προετοιμασία. Πρέπει να ρίξεις μια ματιά στη θέση, να θυμηθείς τις εμπειρίες που έχεις στο βιογραφικό σου και να ξεσκεπάσεις ιστορίες που ταιριάζουν.

Η ουσία είναι να μην το αφήνεις στην τύχη. Ετοίμασε το έδαφος, ψάξε τις ιστορίες σου και κάνε τις να ακούγονται σαν παραμύθια που μαγεύουν. Έτσι, όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης, η ιστορία σου θα είναι εκείνη που θα κολλάει στο μυαλό του ατόμου που πήρε τη συνέντευξη και εσύ θα έχεις βάλει για μια ακόμη φορά μία πολύτιμη πέτρα στο χτίσιμο του δρόμου σου!

Υπάρχει ένα κόλπο για σένα στις συνεντεύξεις! Το λένε μέθοδο STAR (STAR Methodology), και είναι το υπερόπλο όσων ψάχνουν σοβαρά για δουλειά.

Με απλά λόγια, η ιστορία πίσω από τη μέθοδο STAR είναι ότι βοηθάει να μην χαθείς όταν σε ρωτάνε κάτι. Και, όχι, δεν έχει να κάνει με αστέρια από το διάστημα. Είναι ένα ακρωνύμιο που σημαίνει Situation (Κατάσταση), Task (Εργασία), Action (Δράση) και Result (Αποτέλεσμα).

Οι ερωτήσεις συνέντευξης που στοχεύουν στη συμπεριφορά είναι σαν να σε βάζουν στο πλυντήριο σκέψης. Και εδώ έρχεται η μέθοδος STAR για να σε σώσει! Σου δίνει τη δυνατότητα να οργανώσεις τις απαντήσεις σου σαν μια περιπέτεια: πρώτα η κατάσταση, μετά η εργασία, δηλαδή η δράση που πήρες, και τέλος το αποτέλεσμα.

Και ξέρεις τι είναι το ωραίο; Όχι μόνο κρατάει την απάντησή σου στο σωστό δρόμο, αλλά κάνει την ιστορία σου να ακούγεται σαν κινηματογραφικό έπος.

Παρακολούθησε δωρεάν το Presentation Skills & Public Speaking eLearning Academy και μάθε την τεχνική της εξιστόρησης (storytelling) αλλά και της γλώσσας του σώματος (body language) στη συνέντευξη.

Διαφοροποίησε τις απαντήσεις σου

Καταλαβαίνεις πως την ίδια διαδικασία με εσένα πρόκειται να περάσουν την ίδια μέρα πάρα πολλά άλλα άτομα! Τι άλλο μπορείς να προετοιμάσεις και να προσέξεις ώστε να αποτυπωθείς στη μνήμη και να κερδίσεις τη θέση; Δώσε μοναδικές, ξεχωριστές, εντελώς δικές σου, όσο γίνεται, απαντήσεις σε τυπικές, σχεδόν τετριμμένες και αναμενόμενες ερωτήσεις! Πώς σου φαίνεται αυτό; Για παράδειγμα, αντί να δηλώσεις ότι έχεις έφεση στην επικοινωνία, θα μπορούσες να πεις πως διαθέτεις ενσυναίσθηση και διάθεση για συνεργασία. Η διαφορετική διατύπωση θα σε διαφοροποιήσει από τα υπόλοιπα άτομα!

Στείλε ευχαριστήριο email μετά τη συνέντευξη για δουλειά

Σκέψου μια πρόσφατη συνέντευξη που έκανες για δουλειά. Έχεις βιώσει με κάθε λεπτομέρεια την αγωνία της διαδικασίας. Και μετά από όλο αυτό το ντέρμπι, έχεις μια μέρα για να στείλεις το ευχαριστήριο email σου.

Είναι σα να παίζεις σε ένα καλό βιντεοπαιχνίδι και να πρέπει να κερδίσεις έξτρα πόντους. Και πώς τους κερδίζεις; Στέλνοντας ένα email που θα τους κάνει να περάσουν από το «ωραία υποψηφιότητα» στο «τώρα θέλουμε αυτή την υποψηφιότητα ακόμη περισσότερο».

Και μην ξεχνάμε, αν δεν σου έχουν πει τίποτα μετά από λίγο, να επανέλθεις (follow up). Είναι σα να χτυπάς στην πόρτα τους και να ρωτάς: «ενδιαφέρεστε ακόμη ή έχει προβλήματα το email μου;»

Σου δίνουμε και ένα πρότυπο ευχαριστήριο email:

Αξιότιμε κύριε / Αξιότιμη κυρία,

Ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη θέση [τίτλος θέσης] στην [επωνυμία εταιρείας]. Χάρηκα πραγματικά που σας γνώρισα και έμαθα περισσότερα για τον ρόλο και την εταιρεία.

Αφότου μιλήσαμε, νιώθω ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό για το ενδεχόμενο να γίνω μέλος της ομάδας στην [Όνομα εταιρείας]. Η θέση [τίτλος θέσης] ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις δεξιότητες και την εμπειρία μου και έχω τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσα να συνεισφέρω ουσιαστικά στην ομάδα.

Παρακαλώ ενημερώστε με εάν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες που μπορώ να δώσω σχετικά με την υποψηφιότητά μου.

Σας ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο σας.

 [ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ]

Στείλε το και θα σε θυμούνται σίγουρα!

Συνέντευξη για δουλειά ερωτήσεις-απαντήσεις

Στο πλαίσιο της συνέντευξης θα σου υποβάλλουν κάποιες ερωτήσεις που θα αφορούν τις σπουδές (hard skills), το χαρακτήρα και τη νοοτροπία σου (soft skills), αλλά και ό,τι σχετίζεται με την επαγγελματική σου πορεία και εμπειρία (αν διαθέτεις). Πάμε μαζί να δούμε τις πλέον συνήθεις επιλογές τους, προτείνοντάς σου, παράλληλα, τρόπους να τις απαντήσεις με ευστοχία!

Ερωτήσεις για συνέντευξη που μπορεί να δεχτείς

Ποιες είναι οι πιθανές ερωτήσεις που θα δεχθείς;

  • «Πες μας λίγα πράγματα για τον εαυτό σου.»
  • «Πώς θα σε περιέγραφες;»
  • «Τι σε κάνει μοναδικό ή μοναδική; Τι σε ξεχωρίζει από τα άλλα άτομα γύρω σου;»
  • «Ποιους στόχους έχεις για το μέλλον σου;»
  • «Τι είναι αυτό που σε εμπνέει καθημερινά;»
  • «Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;»

Τα 4 Γιατί

Ας δούμε τώρα τα 4 Γιατί που συνήθως τίθενται σαν ερωτήσεις!

– «Γιατί αφήνεις την προηγούμενη εταιρεία σου;»

– «Γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία μας;»

– «Γιατί θέλεις αυτή τη θέση;»

– «Γιατί να επιλέξουμε εσένα και όχι κάποιο άλλο άτομο;»

Οι 10 συνηθισμένες ερωτήσεις- παγίδα για τη δουλειά

Για να σε προετοιμάσουμε για κάθε συνθήκη, ακολουθεί ένας δεκάλογος κρίσιμων ερωτήσεων με τις κατάλληλες κάθε φορά απαντήσεις:

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πείτε μας για ένα αδύναμο σας σημείο.»

Απάντηση: «Ένα αδύναμο σημείο μου είναι πως, καμιά φορά, επικεντρώνομαι πάρα πολύ στη λεπτομέρεια. Προσπαθώ να το βελτιώσω αυτό εφαρμόζοντας μια πιο στρατηγική προσέγγιση και επικεντρώνοντας την προσοχή μου στους μεγάλους στόχους.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πώς αντιμετωπίζετε την κριτική;»

Απάντηση: «Αν και η κριτική μπορεί να είναι δύσκολη, τη βλέπω ως ευκαιρία για βελτίωση. Επιδιώκω να ακούω προσεκτικά, να αντιλαμβάνομαι τα διδάγματα και να προσαρμόζω την προσέγγισή μου ανάλογα.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πείτε μας για μία φορά που αντιμετωπίσατε ανταγωνισμό ή σύγκρουση στον χώρο εργασίας.»

Απάντηση: «Μια φορά, υπήρξε ανταγωνισμός για ένα έργο. Αντί να εστιάσω στον ανταγωνισμό, προσπάθησα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον συνεργασίας, όπου η ομάδα εργάζεται από κοινού για την επιτυχία.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πώς διαχειρίζεστε την αδιαφορία ή την απογοήτευση στο χώρο εργασίας;»

Απάντηση: «Όταν αντιμετωπίζω αδιαφορία ή απογοήτευση, προσπαθώ να αναζητήσω νέες προκλήσεις και να εστιάσω στην αυτοβελτίωση. Επιπλέον, εξερευνώ εναλλακτικά πεδία που με ενδιαφέρουν για να διατηρώ την εξέλιξη.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πείτε μας για μια φορά που αποτύχατε. Τι μάθατε από αυτήν την εμπειρία;»

Απάντηση: «Μια φορά απέτυχα σε ένα έργο. Το βρίσκω ως ευκαιρία να μάθω από τα λάθη μου. Αναγνωρίζω ότι η αντιμετώπιση της αποτυχίας ως μέρος της εκμάθησης είναι σημαντική, και έχω εφαρμόσει τα διδάγματα αυτά στο επόμενο έργο μου.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πώς αντιδράτε σε καταστάσεις άγχους;»

Απάντηση: «Αντιμετωπίζω το άγχος με τη χρήση τεχνικών αναπνοής και την επικέντρωση στην επίλυση του προβλήματος. Έχω παρατηρήσει ότι η καλή προετοιμασία και η προνοητική σκέψη με βοηθούν να διαχειρίζομαι καλύτερα το άγχος.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πείτε μας για μία φορά που διαφωνήσατε με κάποιον ή κάποια συνάδελφο.»

Απάντηση: «Φυσικά, έχω αντιμετωπίσει διαφωνίες, αλλά πάντα προσπαθώ να τις επιλύσω με ανοιχτή επικοινωνία και κατανόηση της άλλης πλευράς. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε κοινό έδαφος και να κινούμαστε προς την κοινή επίλυση.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πώς διαχειρίζεστε έναν μη διαρθρωμένο ή αδόμητο χώρο εργασίας;»

Απάντηση: «Τα καταφέρνω καλά στη δημιουργία τάξης από το χάος. Προσαρμόζομαι γρήγορα σε αδόμητα περιβάλλοντα και χρησιμοποιώ συστημικές προσεγγίσεις για να φέρω δομή και οργάνωση.»

  • Ερώτηση-παγίδα: «Πώς διαχειρίζεστε τον αυξημένο φόρτο εργασίας;»

Απάντηση: «Κατανοώ ότι η εργασιακή φόρτιση είναι αναπόφευκτη. Χρησιμοποιώ μια συνδυαστική προσέγγιση που αποτελείται από προσεκτική διαχείριση χρόνου, προτεραιοποίηση καθηκόντων και αναζήτηση βοήθειας όταν είναι απαραίτητο.»

Εν ολίγοις, κινήσου σε αυτό το ύφος απαντήσεων και όλα θα πάνε καλά!

Επιπρόσθετες ερωτήσεις για συνέντευξη πρόσληψης στο τελευταίο στάδιο

Φυσικά, σε προχωρημένα στάδια συνεντεύξεων, οι ερωτήσεις γίνονται πιο λεπτομερείς και προκλητικές. Ανάλογα με τη θέση εργασίας και την εταιρεία, ορισμένες από αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • «Πώς αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις στον χώρο εργασίας;»
  • «Πώς επηρεάζει η εργασία σας την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής;»
  • «Πώς συμβάλλετε στη δημιουργία ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος;»
  • «Πώς αντιμετωπίζετε την αλλαγή και την προσαρμογή σε νέες προκλήσεις;»
  • «Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα κρίσιμης εργασιακής κατάστασης που αντιμετωπίσατε και πώς τη διαχειριστήκατε;»
  • «Πώς διατηρείτε την ενημέρωσή σας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο σας;»
  • «Πώς συμβάλλετε στην καινοτομία στο χώρο εργασίας;»
  • Προσπαθήσαμε να καλύψουμε, με όσο το δυνατόν πληρέστερο τρόπο γίνεται, το ευρύ φάσμα των πιθανών ερωτήσεων κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης. 

Ποιες ερωτήσεις, όμως, καθίστανται απαγορευτικές;

Ερωτήσεις που βγαίνει φάουλ το άτομο που παίρνει τη συνέντευξη και δεν θα έπρεπε να ρωτήσει

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για εργασία, υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που θεωρούνται παράνομες ή ανήθικες σε πολλές χώρες και νομικά συστήματα λόγω προστασίας των δικαιωμάτων των υποψήφιων. Αυτές οι ερωτήσεις αποφεύγονται, για να προστατευτούν τα υποψήφια άτομα από πιθανές διακρίσεις και παραβιάσεις του ατομικού τους ιδιωτικού βίου. Ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις περιλαμβάνουν:

  • Ερωτήσεις για την ηλικία:

Παράδειγμα: «Πόσων ετών είστε;»

  • Ερωτήσεις για την οικογενειακή κατάσταση και τον γάμο:

Παράδειγμα: «Έχετε παιδιά; Σκοπεύετε να παντρευτείτε;»

  • Ερωτήσεις για τη θρησκεία:

Παράδειγμα: «Ποια είναι η θρησκεία σας;»

  • Ερωτήσεις για την υγεία και τις αναπηρίες:

Παράδειγμα: «Έχετε κάποιο χρόνιο νόσημα;»

  • Ερωτήσεις για τη σεξουαλικότητα:

Παράδειγμα: «Ποια είναι η σεξουαλική σας προτίμηση;»

  • Ερωτήσεις για τις πολιτικές πεποιθήσεις:

Παράδειγμα: «Ποιο κόμμα υποστηρίζετε;»

  • Ερωτήσεις για τον εθνικό προσδιορισμό:

Παράδειγμα: «Ποια είναι η εθνικότητά σας;»

Αυτές οι ερωτήσεις θεωρούνται απαγορευτικές, για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις πρόσληψης βασίζονται στα προσόντα και τις δεξιότητες των υποψήφιων, και όχι σε προσωπικά τους χαρακτηριστικά που δεν σχετίζονται με την εργασία. Εάν σου τεθεί κάποια ή κάποιες από αυτές, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά σου να μην τοποθετηθείς καθώς και να σταθμίσεις το εάν σε καλύπτει τελικά η συνεργασία σου μαζί τους!

Επαγγελματικό ντύσιμο για συνέντευξη: τι να φορέσεις

Η επιλογή του κατάλληλου ντυσίματος για μια επαγγελματική συνέντευξη είναι σημαντική, καθώς το ντύσιμό σου μπορεί να επηρεάσει την πρώτη εντύπωση που θα κάνεις. Ορισμένες βασικές συμβουλές για το πώς να ντυθείς σε μια επαγγελματική συνέντευξη περιλαμβάνουν:

  • Κλασικό κοστούμι:

Για άνδρες και γυναίκες, ένα κλασικό, καλοκαιρινό ή χειμερινό κοστούμι είναι ασφαλές και επαγγελματικό.

  • Άσπρο ή φωτεινό πουκάμισο:

Ανδρικό ή γυναικείο πουκάμισο σε κλασικό λευκό ή φωτεινό χρώμα είναι κατάλληλο.

  • Κομψά παπούτσια:

Φόρεσε κλασικά και καθαρά παπούτσια που ταιριάζουν με το σύνολό σου.

  • Smart casual style:

Αν ενδιαφέρεσαι, για παράδειγμα, να εργαστείς σε μια start-up εταιρεία, τότε προτίμησε μπλούζες τύπου πόλο ή πουκάμισα κάτω από λεπτά πουλόβερ, συνδυασμένα με σκουρόχρωμα τζιν σε απλή γραμμή. Απόφυγε τα έντονα λογότυπα!

  • Λιτά κοσμήματα:

Περιόρισε τα κοσμήματα σε λιτά κομμάτια, για να μην αποσπούν την προσοχή.

  • Καθαρά νύχια και μαλλιά:

Φρόντισε για καθαρά νύχια και μαλλιά, καθώς και αυτά είναι εξίσου σημαντικά για την εμφάνισή σου.

  • Προσοχή στις λεπτομέρειες:

Έλεγξε ότι τα ρούχα σου είναι σιδερωμένα και καθαρά και απόφυγε έντονα χρώματα ή σχέδια.

  • Συντηρητικό μακιγιάζ:

Αν φοράς μακιγιάζ, επίλεξε ένα συντηρητικό στυλ.

Πάντα είναι ασφαλές να επιλέγεις υποκειμενικά το ντύσιμό σου, λαμβάνοντας υπόψη τον κλάδο της εργασίας και την κουλτούρα της εταιρείας! Μην ξεχνάς βέβαια, πως το ντύσιμό σου αντανακλά τον χαρακτήρα σου, αποτελώντας μορφή έκφρασης και επικοινωνίας!

Το ζουμί: τι πρέπει να θυμάσαι

Τελικά, η προετοιμασία και η παρουσίαση σου σε μια συνέντευξη για δουλειά είναι κρίσιμη για μια επιτυχημένη απόδοση. Εδώ είναι μερικές γενικές οδηγίες που μπορείς να ακολουθήσεις:

  • Έρευνα εταιρείας:

Μάθε όσα περισσότερα μπορείς για την εταιρεία και τη θέση πριν από τη συνέντευξη. Ανάτρεξε σε ιστοσελίδες της εταιρείας, άρθρα και κοινωνικά δίκτυα.

  • Κατανόηση του ρόλου:

Κατανόησε τις απαιτήσεις της θέσης και πώς οι δεξιότητές σου σχετίζονται με αυτές. Είναι πιθανό να σε ρωτήσουν για την εμπειρία σου σε σχέση με τα καθήκοντα της θέσης.

  • Αποσαφήνιση δικών σου ικανοτήτων:

Σκέψου τις ικανότητές σου και πώς μπορείς να τις παρουσιάσεις, σε σχέση με τις ανάγκες της θέσης.

  • Συνεισφορά στην ανάπτυξη της εταιρείας:

Σκέψου πώς μπορείς να συνεισφέρεις στην εταιρεία. Δείξε πως η παρουσία σου θα αποτελέσει προστιθέμενη αξία.

  • Πρακτική εξάσκηση ερωτήσεων:

Εξασκήσου απαντώντας σε συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνουν.

  • Συμπεριφορά και εμφάνιση:

Διατήρησε θετική συμπεριφορά, κοιτάζοντας στα μάτια, με χαμόγελο. Επίλεξε κατάλληλη ενδυμασία για τον χώρο εργασίας.

  • Ερωτήσεις προς το άτομο που παίρνει τη συνέντευξη:

Ετοίμασε και εσύ κάποιες ερωτήσεις. Αυτό δείχνει ενδιαφέρον και προετοιμασία.

  • Σεβασμός ως προς την ώρα:

Φτάσε στη συνέντευξη σε έγκαιρο χρόνο, αν όχι πολύ νωρίτερα.

  • Follow-up μετά τη συνέντευξη:

Στείλε ένα ευγενικό email ευχαριστίας μετά τη συνέντευξη.

  • Διατήρηση αυθεντικότητας:

Εμπιστεύσου τις ικανότητές σου και προσπάθησε να έχεις μια φυσική συμπεριφορά. Δεν χρειάζεται να υποδυθείς κάποιον ρόλο. Η αυθεντικότητα είναι ένα προσόν που πάντα εκτιμάται.

Ελπίζουμε οι παραπάνω συμβουλές να σε βοηθήσουν να κατακτήσεις τους στόχους και τα όνειρά σου και η συνέντευξη για δουλειά να αποτελέσει την απαρχή τους!

 Καλή επιτυχία!