Κατάφερες να κλείσεις την πρώτη σου συνέντευξη ή μπορεί να είναι και η τέταρτη του μήνα; Έχεις ακούσει πολλές εμπειρίες από συνεντεύξεις άλλων ή έχεις απογοητευτεί από την επίδοσή σου στις προηγούμενες; Είναι το χειρότερο σου να έχεις απέναντί έναν άγνωστο συνεντευκτή, που σε κοιτάει επίμονα στα μάτια και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει κάθε σου κίνηση; Όταν τα χέρια σου ιδρώνουν, το στομάχι σου γίνεται κόμπος και το επίπεδο της αυτοπεποίθησης σου πέφτει, τότε είναι που το βάζεις στα πόδια και θες να εξαφανιστείς!
Όμως αρκεί ένα δευτερόλεπτο για να αλλάξεις γνώμη, να ανακτήσεις δυνάμεις και να ελέγξεις ξανά τον εαυτό σου. Μην κάνεις το λάθος του “no show up” στη συνέντευξη, γιατί αυτή η πράξη θα σου κοστίσει επαγγελματικά.
Εξάσκηση
Η εξάσκηση μήτηρ της επιτυχίας, θα λέγαμε αν αλλάζαμε λίγο το γνωμικό. Μην χάνεις την ευκαιρία να εξασκηθείς στο self-branding του εαυτού σου, της καταπολέμησης του άγχους και της αμηχανίας. Κάθε αρχή και δύσκολη που λέει και ο σοφός λαός. Είναι καλό να πιέσεις τον εαυτό σου προς όφελος σου, να ξεπεράσεις τα προσωπικά σου όρια, ενώ παράλληλα θα εντοπίσεις τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες σου, δίνοντας ο ίδιος feedback στον εαυτό σου.
Αντιεπαγγελματισμός
Η μη εμφάνιση σε μια συνέντευξη εκλαμβάνεται αρνητικά από την επιχείρηση που σου προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας και παρουσίασης των προσόντων-δεξιοτήτων σου, σε συνδυασμό με την πρόθεση ένταξης στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας. Αν μετανιώσεις για την απόφασή να τα παρατήσεις και να μην εμφανιστείς στη συνέντευξη και επιθυμείς να υποβάλεις ξανά αίτηση; Τότε είναι δρόμος χωρίς γυρισμό!
Networking
To Networking είναι το Α και το Ω της επαγγελματικής ανόδου. Αν θες να πετύχεις, πρέπει να χτίσεις σχέσεις κοινωνικές και επαγγελματικές, που θα σου δώσουν την κατάλληλη ώθηση προς την κορυφή. Ακόμα κι αν δεν προσληφθείς από έναν Manager, εάν συναντηθείτε σε ένα συνέδριο, σε μια εταιρική εκδήλωση, θα μπορείτε να ανταλλάξετε απόψεις ή και να συνεργαστείτε από το νέο σου πόστο. Μην κλείνεις καμία πόρτα, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί να την χτυπήσεις!
Δεύτερη ευκαιρία
Για αλλού ξεκίνησες, και τελικά αλλού κατέληξες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ένας υποψήφιος παρουσιάστηκε σε μια συνέντευξη και ο συνομιλητής του, τον κατεύθυνε είτε σε μια άλλη θέση εργασίας στην ίδια εταιρία, είτε σε άλλη εταιρεία όπου προσφέρεται θέση εργασίας με προαπαιτούμενα, τα δικά του προσόντα. Αν δεν είχες πάει, δεν θα είχες αυτή τη δεύτερη ευκαιρία!
Feedback
Και στην περίπτωση που δεν σε προσλάβουν, κάποιες εταιρείες στέλνουν feedback, ενώ μπορείς και εσύ ο ίδιος να ζητήσεις feedback σχετικά με την επίδοση σου στη διάρκεια της συνέντευξης! Η ανατροφοδότηση θα σε εκπαιδεύσει καλύτερα για τα μελλοντικά σου βήματα και θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη γλώσσα σώματος, να έχεις προετοιμάσει καλύτερα τις απαντήσεις σου σχετικά με την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
Πολυεθνική
Αν ο ύστατος στόχος σου είναι να γίνεις μέλος μιας πολυεθνικής, τότε η εμπειρία από μια σειρά συνεντεύξεων θα σου αποβεί πολύτιμη. Δεν θα ήθελες να τα θαλασσώσεις στην πιο σημαντική συνέντευξη της καριέρας σου, στη συνέντευξη της εταιρείας που είναι το όνειρο σου. Για αυτό το λόγο, φρόντισε να έχεις προπονηθεί και στο κομμάτι της συνέντευξης, που αποτελεί και την πρώτη επαφή και εντύπωση που αφήνεις σε μια εταιρία. Φρόντισε να αφήσεις θετικό αποτύπωμα!
Αν λοιπόν θες να αποκτήσεις εμπειρία όχι μόνο επαγγελματική, αλλά και σε επίπεδο συνέντευξης ξεκίνησε τα βήματα σου τώρα. Βρες τις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης και κάνε apply!