Γιατί να κάνω πρακτική άσκηση;

Αν βρίσκεσαι προς το τέλος ή έχεις ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές σου τότε το ερώτημα “Πρέπει να κάνω πρακτική άσκηση;” ή το “Γιατί να κάνω πρακτική άσκηση;” πρέπει να σε έχει απασχολήσει τουλάχιστον μία φορά έως τώρα!

Σε καταλαβαίνουμε, έχεις κάθε δίκιο να αναρωτιέσαι αν αξίζει και δεδομένου ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση για το θεσμό της πρακτικής ο προβληματισμός σου έχει πολύ σωστές βάσεις.
Για να σε βγάλουμε από τη δύσκολη θέση αλλά και να προσπαθήσουμε να σου δώσουμε όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε για την Πρακτική Άσκηση δεν θα σου μιλήσουμε εμείς αλλά 12 νέοι οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την πρακτική τους με μεγάλη επιτυχία και έχουν διαμορφώσει άποψη για αυτή, άποψη βασισμένη στην προσωπική τους εμπειρία 🙂

Νατάσα Διαμαντοπούλου

Φτάνοντας στο τέλος των σπουδών μου στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού αντικειμένων στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών όπως οι περισσότεροι φοιτητές ήρθα αντιμέτωπη με την διαδικασία της πρακτικής άσκησης. Μέσω αυτής της διαδικασίας βίωσα για πρώτη φορά τους πραγματικούς ρυθμούς λειτουργίας μιας εταιρίας στον κλάδο μου. Από την πρώτη κιόλας μέρα ήρθα σε ένα ζεστό χώρο με ανθρώπους γεμάτους όρεξη που ήθελαν μόνο να με βοηθήσουν να εξελιχθώ. Ήμουν πολύ τυχερή καθώς μιλούσα με πελάτες από τις πρώτες κιόλας μέρες ενώ ταυτόχρονα ήταν φανερό ότι η άποψη μου ακουγόταν και επηρέαζε το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα. Από την εμπειρία μου αυτή θεωρώ πολύ σημαντικό ο κάθε φοιτητής, όταν έρθει η ώρα της διεκπεραίωσης της πρακτικής άσκησης, να προσελκύσει τους σωστούς ανθρώπους.

Μαριλένα Βλαζάκη

Ξεκινήσα την πρακτική μου με ιδιαίτερα καλή προοπτική καθώς είχα την τύχη να συμφωνήσω με μία εταιρία η οποία με ενδιάφερε ιδιαίτερα και σε ένα αντικείμενο το οποίο με ενθουσιάζει. Οι γνώσεις που απέκτησα μέσα σε 4 μήνες ήταν πραγματικά τόσες πολλές που ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προσδοκίες μου υπερκεράστηκαν! Ένιωθα ότι μπορούσα και εγώ πλέον να είμαι χρήσιμη και να προσφέρω σε πολλούς τομείς! Έμαθα τι σημαίνει «επαγγελματισμός» … από την επικοινωνία με τον πελάτη μέχρι την διαχείριση budgets.
Θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω στο τελευταίο εξάμηνο των σπουδών μου και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε τελειόφοιτο ή απόφοιτο ο οποίος αναζητά τον τρόπο να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και να ενταχθεί στην αγορά εργασίας!

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Η πρακτική άσκηση ήταν για μένα ένα τεράστιο σχολείο. Αρχικά με βοήθησε να συνδέσω τα όσα διδάχθηκα στο σχολή με την αγορά εργασίας. Κακά τα ψέματα υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του τρόπου λειτουργίας και μελέτης μας στο πανεπιστήμιο από το τρόπο που πρέπει να δουλεύουμε και να προσαρμοζόμαστε σε συνθήκες εταιρίας. Ένα επαγγελματικό περιβάλλον έχει τρομερές απαιτήσεις και έχει αξία να το αντιληφθούμε όσο νωρίτερα γίνεται.
Εδώ λοιπόν έρχεται η πρακτική άσκηση να μας δείξει στη πράξη τις συνθήκες εργασίας και να μας προετοιμάσει και να δυναμώσει για τα όσα όμορφα και δύσκολα έρχονται 🙂 Είμαστε δε πολύ τυχεροί που το ΟΠΑ και συγκεκριμένα το ΔΕΤ, βγάζει απόφοιτους με σφαιρικές γνώσεις και πολύπλευρα skills. Η ζήτηση λοιπόν από τις εταιρίες είναι μεγάλη και έχουμε σταθερά την ευκαιρία να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε μεγάλες και καταξιωμένες εταιρίες που έχουν να μας μάθουν πάρα πολλά.
Οπότε go for it με αυτοπεποίθηση!

Κάτε Χανιώτη

Ίσως μία από τις καλύτερες επιλογές που έχω κάνει στα πλαίσια της επαγγελματικής μου ζωής ήταν η Πρακτική μου. Στον τομέα του Μάρκετινγκ, που είναι αρκετά ευρύς και αόριστος, είναι εύκολο κάποιος να πει ¨Μου αρέσει το Μάρκετινγκ, θέλω αυτό να κάνω σε μια εταιρία¨. Ωστόσο, το Μάρκετινγκ, όσο πολυσυζητημένο και να είναι, εάν δεν το δοκιμάσεις στην πράξη δεν μπορείς να ξέρεις αν πραγματικά σ’ αρέσει. Είναι απλά το πιο εύκολο να πεις, βγαίνοντας από μία Οικονομική Σχολή. Η δική μου πρακτική ήταν πάνω στο Μάρκετινγκ μίας εταιρίας με εξοπλισμό για Skate, Surf και Snowboard. Ωστόσο, κανείς στο πανεπιστήμιο δεν μίλησε για το Digital Marketing που γνώρισα εγώ. Αρκετά απαιτητική Πρακτική αλλά καθόλου δεσμευτική. Ήξερα πως θα δοκιμάσω εάν αυτός ο τομέας μου άρεσε και θα πήγαινα παρακάτω. Για το χρηματικό, που φυσικά όλους μας ενδιαφέρει, αυτό που εμένα με κράτησε αισιόδοξη, ήταν πως εγώ κυρίως έπαιρνα από την πρακτική, τα λάθη μου δεν μπορούσα να τα πληρώσω με μία πιθανή απόλυση και πως οι άνθρωποι που ήταν υπεύθυνοί μου, μου έμαθαν πράγματα που πηγαίνοντας πλέον σε μία εταιρία να κάνω το ίδιο Μάρκετινγκ είναι βασικές γνώσεις. Αν λοιπόν σκέφτεται κάποιος να κάνει πρακτική, ας μην σκεφτεί μόνο το οικονομικό όφελος, αλλά την δυνατότητα να μάθει 2-3 πράγματα πάνω σε κάτι που τον ενδιαφέρει σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Εμένα προσωπικά, αυτό ήταν που μου χάρισε και την τρέχουσα δουλειά μου.

 

Εδώ λοιπόν έρχεται η πρακτική άσκηση να μας δείξει στη πράξη τις συνθήκες εργασίας και να μας προετοιμάσει και να δυναμώσει για τα όσα όμορφα και δύσκολα έρχονται 🙂 Είμαστε δε πολύ τυχεροί που το ΟΠΑ και συγκεκριμένα το ΔΕΤ, βγάζει απόφοιτους με σφαιρικές γνώσεις και πολύπλευρα skills. Η ζήτηση λοιπόν από τις εταιρίες είναι μεγάλη και έχουμε σταθερά την ευκαιρία να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε μεγάλες και καταξιωμένες εταιρίες που έχουν να μας μάθουν πάρα πολλά.
Οπότε go for it με αυτοπεποίθηση!

Νίκος Μπουγιούκας

Σκέψου ένα μωρό που προσπαθεί να κάνει τα πρώτα του βήματα. Είναι αδύνατον να μην πέσει μετά από λίγο. Θα γελάσει, θα σηκωθεί και θα προσπαθήσει να κάνει αυτή την φορά περισσότερα βήματα. Θα τα κάνει, να είσαι σίγουρος. Ο λόγος που θα τα κάνει είναι ότι θέλει να μάθει να περπατάει. Τώρα στη θέση του μωρού βάλε τον εαυτό σου και στη θέση του περπατήματος τη πρακτική σου. Η καλύτερη εργασιακή εμπειρία. Αλήθεια. Έχεις την ευκαιρία από την πρώτη μέρα να δουλεύεις σε ωραία projects και όσο μαθαίνεις τόσο περισσότερο να σε εμπιστεύεται η ομάδα και να ασχολείσαι και με άλλα καινούρια πράγματα και να καταλαβαίνεις πόσο πολύ σου αρέσει αυτό που κάνεις και πόσα έχεις να μάθεις ακόμα. Αναρωτιέσαι ακόμα πόσο σημαντική είναι η πρακτική άσκηση;

Βαγγελίτσα Μερζιώτη

Σπούδαζα στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. στο τμήμα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών και κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου πραγματοποίησα την πρακτική μου άσκηση σε μελετητικό γραφείο που συνεργαζόταν με το Εθνικό Κτηματολόγιο. Έψαξα πολύ για να βρω κάτι στον κλάδο μου καθώς τα τεχνικά γραφεία δεν είχαν αρκετή δουλειά για να προσλάβουν φοιτητές για πρακτική άσκηση. Τελικά, με βοήθησε ένας καθηγητής μου ο οποίος με σύστησε στο γραφείο αυτό. Πριν ξεκινήσω είχα απογοητευτεί επειδή δεν έβρισκα κάτι και ήθελα πολύ να κάνω μια αρχή πάνω στο επάγγελμά μου εφόσον μου δινόταν η ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής μου αισθανόμουν ολοένα και πιο όμορφα και πιο πλήρης καθώς ασχολιόμουν με κάτι που μου άρεσε και μάθαινα απο ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου μου. Η επιλογή μου αυτή με έχει επηρεάσει σαφώς θετικά στη μέχρι τώρα πορεία μου καθώς είχα την ευκαιρία μέσω αυτής της εξάμηνης πρακτικής άσκησης να μάθω πολλά και ίσως ήταν η μοναδική περίοδος της επαγγελματικής μου ζωής που τα λάθη μου με βοηθούσαν να μάθω χωρίς σοβαρές επιπτώσεις και είχα τόσους ανθρώπους να ασχολούνται με εμένα. Θα πρότεινα σε κάθε φοιτητή να εκμεταλλευτεί μια τέτοια ευκαιρία όπως είναι αυτή της πρακτικής άσκησης ώστε να κερδίσει ένα ομαλό ξεκίνημα στην επαγγελματική του κατάρτιση και μία γερή βάση γνώσεων για την πορεία αυτής.

Κωνσταντίνος Γιαννούκος

Η πρακτική άσκηση σε εμάς τους φαρμακοποιούς, είναι υποχρεωτική και πραγματοποιείται στο 5ο έτος σπουδών. Περατώνεται σε διάρκεια τεσσάρων τριμήνων, το ένα από αυτά γίνεται σε φαρμακείο Δημόσιου Νοσοκομείου, τα αλλά δυο σε ιδιωτικό φαρμακείο, και το τέταρτο σε ότι επιλέξει ο φοιτητής. Η επιλογή συγκεκριμένου φαρμακείου και στις δυο περιπτώσεις γίνεται από τον φοιτητή δεδομένου ότι υπάρχει κενή θέση πρακτικής και στην περίπτωση του ιδιωτικού φαρμακείου δεχτεί ο υπεύθυνος φαρμακοποιός φοιτητή για πρακτική. Έτσι έγινε και στην δική μου περίπτωση. Η πρακτική άσκηση αποτέλεσε εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη. Πριν από αυτήν, οι γνώσεις μου δεν είχαν εφαρμοστεί παρά μόνο σε case studies και πρωτοκόλλα θεραπείας που μελετήσαμε στη σχολή. Η πρακτική γεφύρωσε το χάσμα, με ωρίμασε επιστημονικά και κοινωνικά, καθώς η επαφή με το αντικείμενο και η δια ζώσης επικοινωνία με τους ασθενείς, εδραίωσαν το γνωστικό μου υπόβαθρο και ανέπτυξαν τις κοινωνικές μου δεξιότητες. Ανεπιφύλακτα, θεωρώ πως η πρακτική άσκηση, πρέπει και ίσως είναι, όχι μόνο μέσο για την εφαρμογή των γνώσεων του εκάστοτε ατόμου, αλλά και μέσω ανάπτυξης κοινωνικής συμπεριφοράς. Καταληκτικά, πιστεύω πως πρέπει να γίνεται ανεξαρτήτως χρηματικής αμοιβής και ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτική διότι αποτελεί, ίσως, το τελευταίο βήμα για την επιβεβαίωση του επαγγελματικού προσανατολισμού.

Ζέτα Αναγνώστου

Πριν 9 μήνες έδωσα όλα τα μαθήματα της σχολής μου και τα πέρασα με επιτυχία. Το επόμενο στάδιο ήταν να κάνω την πρακτική μου, κάτι το οποίο δεν με χαροποιούσε ιδιαίτερα. Άρχισα να ψάχνω Νοσοκομεία , μιας και σπούδασα νοσηλευτική .Τελικά βρήκα στον ιδιωτικό τομέα και έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της πρακτικής .Στην αρχή δυσκολεύτηκα αρκετά μέχρι να προσαρμοστώ σε ένα επαγγελματικό κλίμα και να συνεργαστώ με καινούριους ανθρώπους. Στη πορεία κατάλαβα το πόσο σημαντικό είναι για το κάθε σπουδαστή να κάνει πράξη το επάγγελμα που έχει επιλέξει. Είναι σαν μία ευκαιρία να μάθεις εις βάθος το χώρο του επαγγέλματός σου. Συνειδητοποίησα με τον καιρό τη δημιουργία και τη προσφορά. Να μετριάζω την ανωριμότητα της ηλικίας μου και να γίνομαι ένας σωστός επαγγελματίας. Έμαθα να συμμετέχω και να συνεργάζομαι σε ένα κοινωνικό σύνολο. Να θέλω κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερη ,ανακαλύπτοντας τη δύναμη που έκρυβα μέσα μου και τα προσόντα που σιγά σιγά ξετυλιγόντουσαν στο στοιχείο της δουλειάς μου . Ήταν ένα από τα πιο δημιουργικά βήματα στο ξεκίνημα της καριέρας μου και ένας τρόπος να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορώ να τα καταφέρω. Το σπουδαιότερο όμως που μου πρόσφερε είναι που γνώρισα ανθρώπους που μου άνοιξαν σημαντικές πόρτες στον επαγγελματικό μου ορίζοντα με πολλές προοπτικές. Η πρακτική είναι ένας δάσκαλος στο ξεκίνημα κάθε φοιτητή που επιφυλάσσει απίστευτες ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να μάθεις να διακρίνεις .Πλέον μπορώ να πω ότι είμαι πολύ τυχερή που το έζησα.

Θεοδώσης Μαξιμιάδης

Θεωρώ ότι η πρακτική άσκηση ήταν η αρχή του νέου κεφαλαίου της ζωής μου που πλέον αφορούσε την αγορά εργασίας. Ξεκίνησα στο 7ο εξάμηνο των σπουδών μου εκμεταλλευόμενος το μάθημα της πρακτικής άσκησης της σχολής μου. Από την αρχή ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος και αυτός ο ενθουσιασμός μου ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο καθώς ολοκληρώθηκε η πρακτική μου γιατί προετοιμάστηκα πρακτικά για τα πρώτα βήματα μου στην αγορά εργασίας. Επέλεξα να κάνω την πρακτική μου σε μία πολυεθνική εταιρία η οποία μου έδωσε πολύτιμα εφόδια ώστε να μεταπηδήσω σε μία ακόμη μεγαλύτερη πολυεθνική εταιρία, μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής μου, σε μόνιμη θέση όπου ανέλαβα την πρώτη μου πραγματική και σημαντική δουλειά. Πλέον απασχολούμε σε μία από της μεγαλύτερες FMCG εταιρίες παγκοσμίως σε θέση ευθύνης με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. Προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε νέο να ξεκινήσει με πρακτική κατά τη διάρκεια των σπουδών του καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος να προβιβαστεί από φοιτητής σε εργαζόμενος.

Νατάσα Ξαγοράρη

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και σήμερα, εργάζομαι ως digital marketer σε μια τεχνολογική start up. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου ξεκίνησα μέσω της CollegeLink πρακτική άσκηση στην εταιρεία SimpleApps. Προερχόμενη από το πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, εισήλθα σε έναν «νέο κόσμο». Οι Co-Founders, Μάγκυ και ο Λεωνίδας, μου έμαθα πολλά πράγματα. Έδειξαν υπομονή, κατανόηση, με εμπιστεύτηκαν στα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα και σήμερα πιστεύω ότι είναι περήφανοι με την εξέλιξή μου. Μόλις ολοκλήρωσα την πρακτική μου, συνέχισα τη συνεργασία μου με την εταιρεία ως μέλος της ομάδας. Θεωρώ ότι η πρακτική άσκηση αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για να διαπιστώσει κάποιος εάν η δουλειά που έχει επιλέξει του ταιριάζει και θα μπορούσε να αποτελεί full-time εργασία στο μέλλον.
Η συμβουλή μου: Κάντε ερωτήσεις, γνωριμίες, αποκομίστε όσα περισσότερα μπορείτε και «εκμεταλλευτείτε» στο έπακρο την ευκαιρία που σας δίνεται. Don’t take the experience lightly!

Κατερίνα Παττίχα

Αναρωτιέμαι ως φοιτητής τι να σκέφτεσαι όταν ακούς πρακτικής άσκηση. Πιθανών ότι σκεφτόμουν και εγώ, φωτοτυπίες, απλήρωτη δουλειά ίσως και αγγαρείες. Αυτές ήταν οι πρώτες μου σκέψεις για την πρακτική άσκηση μέχρι την στιγμή που ξεκίνησα 6μηνη πρακτική και ήδη από τις πρώτες μέρες όλα μου φαινόντουσαν διαφορετικά.
Σε αυτό το διάστημα όχι μόνο είχα την ευκαιρία να ζήσω τις πραγματικές συνθήκες μιας εταιρίας αλλά καθημερινά είχα την ευκαιρία να μάθω κάτι καινούργιο και να το εφαρμόσω. Συνειδητοποίησα πόσο πολύ απέχει η θεωρία από την πράξη και πόσο σημαντική είναι η εμπειρία. Ουσιαστικά αυτό που αποκόμισα από την πρακτική είναι η εμπειρία που η σχολή δεν μπορούσε να μου προσφέρει.
Τέλος, να αναφέρω για τους τύπους ότι πληρωνόμουν κανονικά, προσωπικά όμως η ωραιότερη στιγμή δεν ήταν στο τέλος του μήνα αλλά ήταν η στιγμή που έκανα πράξη όλα αυτά που μάθαινα, πως από το πουθενά παρήγαγα έργο και προσέφερα στην ομάδα. Το αποτέλεσμα; 6 μήνες αργότερα η εμπειρία και οι γνώσεις που κέρδισα μου χάρισαν την πρώτη full time δουλειά.

Αλέξανδρος Κούρος

Η αλήθεια είναι ότι ξεκινώντας για την πρακτική μου, την αντιμετώπιζα ως την τελευταία εκπαιδευτική διαδικασία για την ολοκλήρωση των σπουδών με αρκετά αρνητική προκατάληψη. Στην πραγματικότητα, εξεπλάγην, με το πόσο γρήγορα και εμπεριστατωμένα όλα όσα είχα διδαχτεί τα προηγούμενα χρόνια , «έδεσαν» μεταξύ των, αποκτώντας πρακτικό νόημα για το αντικείμενο της Λογιστικής- Ελεγκτικής, όταν ξεκίνησα την πρακτική μου σε εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Έμαθα να συνεργάζομαι με έμπειρα στελέχη της εταιρείας αλλά και άλλων εταιρειών και οργανισμών προκειμένου να ανταποκριθώ έγκαιρα και έγκυρα σε ότι μου ζητήθηκε ή ανατέθηκε.
Μια συμβουλή που θα έδινα στον καθένα από την μικρή μου εμπειρία στον εργασιακό χώρο είναι να κυνηγήσει το να κάνει πρακτική είτε παράλληλα είτε μετά τις σπουδές του. Τα κέρδη από αυτήν είναι απρόσμενα μεγάλα!

Παναγιώτης Βαβουγυιός

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ένας απόφοιτος μίας Νομικής Σχολής καλείται να πραγματοποιήσει 18μηνη άσκηση. Αν και ο όρος «άσκηση» δεν είναι ταυτόσημος με εκείνον της «πρακτικής» θα έλεγα ότι είναι το λογικό επόμενο βήμα για έναν απόφοιτο της Νομικής προκειμένου να αποκτήσει ορισμένη εμπειρία και να έχει τη δυνατότητα να δώσει τις εξετάσεις για να λάβει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Οι ασκούμενοι δικηγόροι είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα προσφάτως αποφοιτησάντων από μία σχολή με έντονα θεωρητικό χαρακτήρα που θα κληθούν στη συνέχεια να ασκήσουν ένα επάγγελμα άκρως πρακτικό. Η περίοδος της άσκησης είναι, επομένως, μία περίοδος προσαρμογής από την θεωρία στην πράξη – μία δύσκολη μετάβαση, η οποία είναι όμως αναγκαία.
Θεωρώ πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασκούμενοι δικηγόροι κατά τη διάρκεια της άσκησής τους σφυρηλατούν την αντοχή και την επιμονή απαραίτητα στοιχεία του χαρακτήρα ενός νομικού είτε αυτός βρίσκεται πίσω είτε μπροστά από την έδρα ή ακόμη και αν επιλέξει ένα άλλο επάγγελμα, όπως λχ του συμβολαιογράφου. Κατά τη γνώμη μου μία δημιουργική περίοδος άσκησης τροφοδοτεί και προμηνύει μία δημιουργική σταδιοδρομία.

Αν με τα παραπάνω έχεις πειστεί ότι η πρακτική άσκηση είναι κάτι το οποίο θα ήθελες να δοκιμάσεις τότε είσαι έτοιμος να ανακαλύψεις τις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης!