Οδηγός Πρακτικής Άσκησης: Τα Πρώτα Βήματα προς μια Επιτυχημένη Εργασιακή Πορεία

Είσαι στην τελική ευθεία του πτυχίου σου και σκέφτεσαι το επόμενο βήμα; Μπήκες μόλις στη σχολή σου και άκουσες για την πρακτική άσκηση, αλλά έχεις απορίες; Θέλεις συγκεκριμένες απαντήσεις για να γνωρίζεις τις επιλογές σου; Είμαστε εδώ με έναν πληρέστατο οδηγό πρακτικής άσκησης, για να σε κατευθύνουμε! Πάμε να λύσουμε κάθε σου απορία!

#Τι είναι η πρακτική άσκηση (Internship);

Η πρακτική άσκηση αποτελεί μια χρονική περίοδο στην οποία ως τελειόφοιτος/η σπουδαστής/τρια θα έρθεις σε επαφή με το αντικείμενο που σπούδασες, αφού θα συνεχίσεις να εκπαιδεύεσαι, αλλά σε πραγματικές, πλέον, συνθήκες εργασίας. Για κάποιες σχολές, αποτελεί και βασική προϋπόθεση απόκτησης πτυχίου το να έχεις ολοκληρώσει με επιτυχία την περίοδο πρακτικής άσκησης, χωρίς αδικαιολόγητες απουσίες. Η πρακτική συνήθως διαρκεί από 3 έως 12 μήνες και μπορείς να απασχοληθείς είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό φορέα.

#Γιατί να κάνει κάποιος/α πρακτική;

Το ερώτημα εδώ είναι “γιατί να μην κάνει κάποιος/α πρακτική;”, μιας και η περίοδος αυτή μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει να σου δώσει. Δες γιατι:

  • Ναι, πολύ καλή και απαραίτητη η θεωρία, αλλά χωρίς την πρακτική εφαρμογή της, πώς θα λειτουργήσει; Όσα έχεις διδαχθεί στην σχολή σου, όπου και αν φοίτησες, παίρνουν σάρκα και οστά στην πρακτική σου άσκηση! Μαθαίνεις, παρατηρείς, ανακαλύπτεις σε τι είσαι καλός/ή, αλλά και πού χρειάζεσαι, μάλλον, λίγη βελτίωση, για να αποδίδεις.
  • Είσαι τελειόφοιτος/η, αλλά δεν έχεις θέσει ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους; Μέσω της πρακτικής άσκησης, ερχόμενος/η σε επαφή με το αντικείμενο στην πράξη, θα βοηθηθείς σχετικά με τον προσανατολισμό σου, για να είσαι σίγουρος/η πως έχεις επιλέξει αυτό που πραγματικά αγαπάς και απολαμβάνεις. “ Κάνε αυτό που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου”. Γνώριμο μότο;
  • Υπάρχει καλύτερος τρόπος να αποκτήσεις γνωριμίες και να δικτυωθείς σε ένα άγνωστο μέχρι ώρας περιβάλλον από την πρακτική σου άσκηση; Θα έρθεις σε επαφή με έμπειρους ανθρώπους, θα ακούσεις τις απόψεις αλλά και όσα έχουν ζήσει στο επαγγελματικό περιβάλλον, θα δεις πώς σκέφτονται για τη δουλειά χρόνια μετά. Δες το σαν τις κριτικές που διαβάζεις για ένα εστιατόριο πριν το επιλέξεις!
  • Μέσω της πρακτικής εμπλουτίζεις τα skills σου και, μάλιστα,σου δίνεται η ευκαιρία να χτίσεις και τα hard skills αλλά και τα soft skills σου! Πώς; Από τη μία, αποκτάς γνώσεις πάνω στο αντικείμενό σου εφαρμόζοντάς το καθημερινά, ενώ, ταυτόχρονα, αναπτύσσεις ήπιες δεξιότητες λειτουργώντας σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Τι καλύτερο για την προσωπική σου εξέλιξη;

Μάθε περισσότερα για το πώς αναπτύσσεις τα soft skills εδώ

#Σε ποια τμήματα είναι υποχρεωτική η πρακτική άσκηση;

Κάθε τμήμα στο πρόγραμμα σπουδών του συνήθως διευκρινίζει όσα σχετίζονται με την πρακτική άσκηση, ρυθμίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις συμμετοχής των φοιτητών/τριών του. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τελειόφοιτοι/ες μπορούν να επιλέξουν αν θα προχωρήσουν σε πρακτική άσκηση ή θα ακολουθήσουν εναλλακτικές επιλογές. Για να “μιλήσουμε” με αριθμούς, σε δείγμα 116 σχολών και τμημάτων σε 14 σχολές που σχετίζονταν, κυρίως, με ανάγκες επιχειρήσεων, στις 85 η πρακτική άσκηση ανήκει στα μαθήματα επιλογής (άρα είναι προαιρετική), ενώ σε 31, μόλις, περιπτώσεις καθίσταται υποχρεωτική, όπως στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

#Με ποια κριτήρια να επιλέξω την πρακτική;

Φτάνει η στιγμή που θα διαλέξεις την πρακτική σου. Τι θα ήταν καλό να σκεφτείς, για να κάνεις την κατάλληλη για εσένα επιλογή; Δες 5+1 σκέψεις για τροφή για σκέψη:

  • Σε ποιον τομέα θες να απασχοληθείς;
  • Τι στόχους έχεις και επιθυμείς να κατακτήσεις μέσω της πρακτικής;
  • Τι ικανότητες- δεξιότητες θες να αποκτήσεις;
  • Έχεις εξετάσει τις προοπτικές του κλάδου σου;
  • Γνωρίζεις ποιες εταιρείες κυριαρχούν στον κλάδο σου;
  • Έχεις λεπτομερή εικόνα της εταιρείας στην οποία θα εργαστείς;

Αν αναλογιστείς προσεκτικά και ψύχραιμα όλα τα παραπάνω, το “τοπίο” της πρακτικής άσκησης θα είναι καθαρότερο και οι επιλογές δικές σου!

#Πόσο πληρώνεται η πρακτική άσκηση;

Ο μισθός της πρακτικής σου εξαρτάται από τον τύπο της, τον φορέα, την εταιρεία, αλλά και την πηγή χρηματοδότησής της. Σίγουρα, πάντως, θα πληρωθείς, μιας και η δωρεάν πρακτική άσκηση έχει καταργηθεί. Μάλιστα, για την προστασία κάθε φοιτητή και φοιτήτριας έχει καθοριστεί το ελάχιστο ύψος αποζημίωσης, του μισθού που θα λαμβάνει το κάθε άτομο που κάνει πρακτική στο 80% του ελάχιστου μισθού, ενώ την ίδια στιγμή είναι υποχρεωτική και η ασφάλισή τους!

#Τι ισχύει για κάθε επιλογή πρακτικής;

  • Πρακτική άσκηση ΙΕΚ
    Η πρακτική άσκηση στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) παίζει σπουδαίο ρόλο στο επαγγελματικό πρόγραμμα, αφού σε φέρνει κοντά με τον τομέα του επαγγελματικού σου ενδιαφέροντος! Οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια, τον τρόπο υλοποίησης, αλλά και τα κριτήρια αξιολόγησης, συνήθως, διαφέρουν ανάλογα με το πρόγραμμα και το ΙΕΚ. Με βάση ,πάντως, την τελευταία ενημέρωση αναφορικά με την πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων του υπουργείου (15/12/2020), αν επιλέξεις τη συγκεκριμένη πρακτική, θα εργαστείς εκπαιδευόμενος/η για έξι μήνες.
     
  • Πρακτική άσκηση ΕΣΠΑ
    Μη ξεχνάς ότι τα Ειδικά Συστήματα Επαγγελματικής Αγωγής είναι εδώ για να παρέχουν χρηματοδότηση για την εκπαίδευση και την κατάρτισή σου, άρα και για την πρακτική σου! Επικοινωνώντας με τον φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, μπορείς να βρεις πληροφορίες μέσω των ανακοινώσεων που αναρτά για το ΕΣΠΑ. Εμείς σε πληροφορούμε πως το χειμερινό εξάμηνο 2022-2023, στις θέσεις του ιδιωτικού τομέα δόθηκε το ποσό των 637 ευρώ το μήνα (280,00 € από το έργο ΕΣΠΑ και 357,00 € από τον φορέα απασχόλησης), ενώ για τις θέσεις στο δημόσιο δόθηκαν 280 ευρώ αντίστοιχα. Ενημερώσου για τη θέση που σε ενδιαφέρει λοιπόν! 

  • Πρακτική άσκηση ΤΕΙ 
    Αν είσαι φοιτητής/τρια σε ΤΕΙ, έχεις τη δυνατότητα εξάμηνης πρακτικής άσκησης σε φορέα του Δημοσίου ή Ιδιωτικού τομέα που θα δραστηριοποιείται σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο σπουδών σου. Μπορείς, λοιπόν, να ενταχθείς ομαλά στην αγορά εργασίας, την ώρα που θα εκπαιδεύεσαι αλλά και θα πληρώνεσαι! Σχετικά με το δεύτερο σκέλος, αυτό της πληρωμής σου, το κάθε πρόγραμμα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ποικίλει ανάλογα με τον φορέα χρηματοδότησης. Σίγουρα, όμως, έχεις στη διάθεσή σου αποζημίωση (80% του κατώτατου μισθού) και, φυσικά, ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου. Καθόλου άσχημα, δε νομίζεις; 

  • Καλοκαιρινή πρακτική
    Ναι, ξέρουμε! Δεν ταυτίζεις το καλοκαίρι με εργασία, αλλά ίσως θα σου έκανε καλό να το ξανασκεφτείς! Το να κάνεις καλοκαιρινή πρακτική άσκηση θα σου χαρίσει μοναδικές εμπειρίες, θα βρεθείς ανάμεσα σε νέα πρόσωπα και θα ανακαλύψεις τον κόσμο του επαγγέλματος στην πιο fun εκδοχή του! Μάλιστα, όσα σου αναφέρουμε δεν αποτελούν “λόγια του αέρα”, αλλά προσωπικές τοποθετήσεις ανθρώπων που το τόλμησαν. Όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται, βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το να βιώνουν την πρακτική σαν καλοκαιρινή περιπέτεια, με after-work συναντήσεις συναδέλφων και εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Why not?

#Πρακτική άσκηση στο εξωτερικό: διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Ενδιαφέρεσαι να διευρύνεις τους ορίζοντές σου κάνοντας την πρακτική σου άσκηση στο εξωτερικό; Υπέροχη σκέψη! Πάμε, λοιπόν, να σου δείξουμε κάποια σημεία- κλειδιά, που καλό είναι να έχεις υπόψη σου:

  • Βρες την Κατάλληλη Ευκαιρία:
    Επίλεξε μια πρακτική άσκηση που σχετίζεται με τον επαγγελματικό σου στόχο και που θα σου προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες. Τα προγράμματα Erasmus που διενεργούνται με την αιγίδα της ΕΕ αποτελούν ιδανικό εργαλείο στα χέρια σου, για να ανακαλύψεις την κουλτούρα και τον τρόπο σκέψης άλλων λαών, εμπλουτίζοντας δυναμικά το βιογραφικό σου!

  • Ερευνητική Δουλειά:
    Ψάξε για πληροφορίες σχετικά με τον προορισμό, τον πολιτισμό, και τις επιχειρηματικές συνήθειες της περιοχής. Δεν φεύγεις από τη βάση σου χωρίς λεπτομερή πληροφόρηση σχετικά με τη χώρα που θα ζήσεις για τους επόμενους μήνες (τουλάχιστον). Κάνε την έρευνά σου, για να βεβαιωθείς πως το δικό σου mindset μπορεί και θέλει να εναρμονιστεί με το δικό τους.

  • Έγγραφα και Βίζα:
    Βεβαιώσου ότι έχεις όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τη βίζα που απαιτούνται για την παραμονή σου στο εξωτερικό. Εδώ τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα, καθώς θες να έχεις τις προϋποθέσεις ομαλής ένταξης στον καινούργιο τόπο διαμονής σου, χωρίς δυσάρεστες…εκπλήξεις!

  • Οικονομικά:
    Σχεδίασε τον προϋπολογισμό σου, λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα διαβίωσης, τη μετακίνηση, και τυχόν έξοδα που ενδέχεται να προκύψουν. Έχοντας απεριόριστη πρόσβαση στην πληροφορία, μπορείς να δημιουργήσεις τον δικό σου “χάρτη οικονομικών αναγκών”, ώστε να είσαι προετοιμασμένος/η. “Των φρονίμων τα παιδιά..” (η συνέχεια σου είναι μάλλον οικεία,ε;)

  • Υγεία και Ασφάλεια:
    Εξασφάλισε ότι έχεις κάλυψη ασφάλειας υγείας και ενημερώσου για τις ιατρικές υπηρεσίες στην περιοχή. Νιώθουμε πως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα υπολογίσεις όταν οργανώνεις τη μετοίκηση σου..Μήπως, όμως, θα έπρεπε να είναι το πρώτο;

  • Γλώσσα:
    Εάν η πρακτική σου είναι σε χώρα με διαφορετική γλώσσα, μπορεί να χρειαστεί να μάθεις τουλάχιστον τις βασικές εκφράσεις. Κι εδώ οι επιλογές είναι πραγματικά πολλαπλές. Ταχύρρυθμα προγράμματα εκμάθησης ξένων γλωσσών (σε προνομιακή τιμή, μάλιστα, εφόσον είσαι φοιτητής/ τρια), εφαρμογές που μπορείς να “κατεβάσεις” στο κινητό σου εντελώς δωρεάν, ώστε να εξοικειωθείς με τη γλώσσα, ακόμη και σειρές ή ταινίες, που θα σε μυήσουν στον πολιτισμό και το ύφος τους. Διαλέγεις και παίρνεις!

  • Κοινωνική Δικτύωση:
    Δημιούργησε και διατήρησε επαφές με τοπικούς επαγγελματίες και συναδέλφους, καθώς αυτό μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες. Ένα από τα πολυτιμότερα οφέλη της πρακτικής στο εξωτερικό είναι η δημιουργία επαφών!Εξασκώντας τα soft skills σου, άνοιξε την οπτική σου, πολλαπλασίασε τις γνωριμίες σου και μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχεις.

  • Προετοιμασία για το Απρόβλεπτο: 
    Η ζωή στο εξωτερικό μπορεί να είναι διαφορετική, οπότε είναι καλό να είσαι έτοιμος/η για το απρόβλεπτο. Με ρεαλιστική αλλά και αισιόδοξη ματιά πάντα, έθισε τον εαυτό σου στην προσαρμοστικότητα ανά συνθήκη. Κυρίως, να θυμάσαι ότι η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό είναι μια ευκαιρία να μάθεις και να αναπτυχθείς επαγγελματικά, αλλά και προσωπικά. Απόλαυσε κάθε στιγμή και εκμεταλλεύσου την ευκαιρία που σου δόθηκε να διευρύνεις τον ορίζοντά σου! Pro tip: Συνομίλησε που άτομα που έχουν περάσει από τη χώρα, εταιρεία, θέση που σε ενδιαφέρει και ενημερώσου για την εμπειρία τους. 
 

#Έμμισθη vs άμισθη πρακτική

“Μα ποιος θα διάλεγε την άμισθη πρακτική; Όλοι χρειαζόμαστε τα χρήματα!”, θα σκεφτείς και δεν θα διαφωνήσουμε, αλλά θα σου παρουσιάσουμε κάποια κομβικά χαρακτηριστικά που καλό θα ήταν να γνωρίζεις πριν επιλέξεις το είδος της άσκησής σου. Μια σύγκριση – αντίθεση θα σε διαφωτίσει!

Έμμισθη πρακτική

  • Λαμβάνεις αμοιβή ή συμφωνημένη αποζημίωση για το χρόνο και την εργασία που αφιερώνεις στην εκπαιδευτική εμπειρία, υποστηρίζοντας οικονομικά τις ανάγκες σου.
  • Αν οδεύεις στο τέλος των σπουδών σου και επιθυμείς την άμεση επαγγελματική σου αποκατάσταση, έχεις περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικής απορρόφησης μέσω της έμμισθης πρακτικής.

Άμισθη πρακτική

  • Οι άμισθες πρακτικές έχουν πιο αυστηρές προδιαγραφές, χαρίζοντάς σου μεγαλύτερη αναγνώριση.
  • Σου δίνεται το πλεονέκτημα εμπλοκής σου με αρμοδιότητες και ευθύνες που θα σου δώσουν σημαντική εμπειρία, σε μικρότερες πχ εταιρείες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν την έμμισθη πρακτική.

Όποια κι αν είναι τελικά η επιλογή σου, ζύγισε τις εναλλακτικές σου και αξιοποίησε στο έπακρο τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά σου!

 

#Διαδικασία πρακτικής ανάλογα με το τμήμα

Το κάθε τμήμα, όπως αντιλαμβάνεσαι, ακολουθεί το δικό του πλαίσιο κανόνων για την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών. Υπάρχουν, όμως, συγκεκριμένα βήματα και στα παραθέτουμε, για να σου είναι οικεία η διαδικασία που θα ακολουθήσεις. Ας τα δούμε ένα προς ένα:

Αναζήτηση θέσης πρακτικής

  • Θα αναζητήσεις την κατάλληλη θέση πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις, οργανισμούς ή ερευνητικά κέντρα.
  • Θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να κοιτάξεις αγγελίες, να ζητήσεις τη συμβολή καθηγητών της σχολής σου, αλλά και να συμβουλευτείς άλλους φοιτητές/τριες με εμπειρία ή το γραφείο διασύνδεσης.

     

Υποβολή αίτησης

  • Θα υποβάλεις την αίτηση πρακτικής σου, πιθανότατα συνοδευόμενη από βιογραφικό σημείωμα, συνοδευτική επιστολή και όποιο άλλο έγγραφο σου ζητηθεί.

Συνέντευξη

  • Εφόσον η αίτησή σου γίνει δεκτή, θα περάσεις τη διαδικασία της συνέντευξης.
  • Θα συζητήσεις σχετικά με στόχους, όνειρα, προσδοκίες και, φυσικά, το ρόλο σου.

Έγκριση θέσης

  • Ορισμένα Πανεπιστήμια απαιτούν την έγκριση της θέσης πρακτικής, προτού αυτή ξεκινήσει.
  • Θα υποβάλεις φάκελο με τις λεπτομέρειες της θέσης προς έγκριση.

Εκτέλεση πρακτικής άσκησης

  • Θα ακολουθήσεις το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που έχει συμφωνηθεί, υπό την εποπτεία- καθοδήγηση επαγγελματία στον τομέα επιλογής.

Αξιολόγηση και αναφορά

  • Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής, πιθανότατα θα σου ζητηθεί να υποβάλεις μια αναφορά ή έκθεση σχετικά με την εμπειρία σου.
  • Η θέση πρακτικής άσκησης ίσως αξιολογηθεί και από τον/την επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια της σχολής σου.

Μη ξεχνάς πως η διαδικασία αλλάζει ανά τμήμα, αυτά τα βήματα, όμως, σε βοηθούν να έχεις μια πρώτη εικόνα.

 

#Δημιουργία βιογραφικού σημειώματος

Το βιογραφικό σου σημείωμα (CV) αποτελεί ιδανικό τρόπο παρουσίασης του εαυτού σου! Ψάχνοντας στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις ακόμη και έτοιμες φόρμες συμπλήρωσης ενός CV, μήπως, όμως, θα ήταν συμφερότερο για σένα να γνωρίζεις ποια στοιχεία να αναδείξεις πριν το συντάξεις; Δες εδώ τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός καλογραμμένου βιογραφικού:

  • Σαφής Δομή
  • Επισήμανση Δεξιοτήτων
  • Επιτυχίες και Επιδόσεις
  • Καθαρή και Συνοπτική Γραφή
  • Αναφορά Εκπαίδευσης και Εργασιακής Εμπειρίας
  • Προσωπικά Στοιχεία
  • Ορθογραφικός Έλεγχος

Pro tip: Πέρα από την ανάδειξη των hard και των soft skills σου, θυμήσου πως το βιογραφικό σου θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εργασίας που διεκδικείς!

#Προετοιμασία για συνέντευξη εργασίας

Μέσα από τη συνέντευξη σου δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσεις πλήρως το ρόλο σου στην πρακτική άσκηση, λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες. Χωρίς άγχος, λοιπόν, προετοιμάσου κατάλληλα, για να βιώσεις εποικοδομητικά τη διαδικασία. Να τι σου προτείνουμε να προσέξεις:

  • Προετοίμασε τον εαυτό σου για ερωτήσεις που αφορούν τις δεξιότητες, τηνεκπαιδευτική σου παραστατικότητα, τους στόχους, αλλά και τους λόγους που σε έκαναν να επιλέξεις το συγκεκριμένο οργανισμό.
  • Θέσε ερωτήσεις αναφορικά με το ρόλο, για να έχεις πλήρη εικόνα των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβεις στη διάρκεια της πρακτικής σου.
  • Δείξε με τις τοποθετήσεις σου πως έχεις κάνει την έρευνά σου σχετικά με τον οργανισμό, ενώ παράλληλα, ανάδειξε τη διάθεσή σου για μάθηση!
  • Μίλησε για τους προσωπικούς σου στόχους με πάθος, τόνισε την προσήλωσή σου σε αυτούς και φέρσου με ειλικρίνεια και αυθεντικότητα.

Στη συνέντευξη παρουσιάζεις το χαρακτήρα, τη νοοτροπία σου. Να είσαι ο εαυτός σου λοιπόν!

#Συνοδευτική επιστολή (cover letter)

Το “cover letter” είναι μια μικρής έκτασης επιστολή που συνοδεύει το βιογραφικό σου (CV) κατά την υποβολή αιτήσεων για εργασία, πρακτική άσκηση, ή άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες. Σκοπός του cover letter είναι να παρέχει μια σύντομη περιγραφή του εαυτού σου, να επισημάνει τους λόγους για τους οποίους ενδιαφέρεσαι για τη θέση και να αναδείξει πώς οι δεξιότητές σου ταιριάζουν με τις απαιτήσεις της εργασίας.

Ακολουθώντας το επικοινωνιακό πλαίσιο συγγραφής επιστολής, φρόντισε να συντάξεις ένα κείμενο που θα κεντρίζει την προσοχή του αναγνώστη από την αρχή ως το τέλος. Παρουσίασε σύντομα τις δεξιότητες, τους λόγους που σε καθιστούν κατάλληλο/η για το ρόλο, αλλά τους παράγοντες που αισθάνεσαι ότι σε συνδέουν με την εταιρεία. Κλείσε με ισχυρή δήλωση ενδιαφέροντος και .. το ‘χεις!

#Η Πρακτική σου

Ό,τι κι αν σπουδάζεις, όποιος κι αν είναι ο βραχυπρόθεσμος ή μακροπρόθεσμος στόχος σου, η πρακτική άσκηση θα εφοδιάσει τη φαρέτρα σου με τα κατάλληλα όπλα. Ερεύνησε, προετοιμάσου, διεκδίκησε και θα τα καταφέρεις!