Η τέχνη του Ikigai στην επαγγελματική σου ζωή: Πώς να βρεις το επάγγελμα που απολαμβάνεις πραγματικά

Table of Contents

Εισαγωγή

Τελείωσα το λύκειο και έχω ήδη επιλέξει το επαγγελματικό μονοπάτι που θα ακολουθήσω.
Ή μήπως όχι;
Τελείωσα το λύκειο, έχω επιλέξει τον ευρύτερο κλάδο που θέλω να ακολουθήσω.
Ναι, αλλά, όντως αυτόν τον κλάδο θέλω να ακολουθήσω;
Τελείωσα το λύκειο, έχω επιλέξει έναν κλάδο που μάλλον θέλω να ακολουθήσω, αλλά ανοίγονται μπροστά μου τόσα πολλά μονοπάτια. Ποιο θα ακολουθήσω;

Αν τα παραπάνω περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο μυαλό σου, προτείνουμε να συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο γιατί θα σε εισάγει σε μια ιαπωνική τεχνική, το Ikigai, που μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή!
Χρησιμοποιώντας το Ikigai ως χάρτη, οι Ιάπωνες θεωρούν ότι θα βρεις το μονοπάτι που σου ταιριάζει και θα ανακαλύψεις μια καριέρα που θα αγαπήσεις.

Τι είναι το Ikigai;

Το Ikigai (προφέρεται «ικιγκάι») είναι μια διαχρονική και βαθιά ουσιαστική αντίληψη από την Ιαπωνία που αναφέρεται σε οτιδήποτε δίνει σε ένα άτομο μια αίσθηση σκοπού, έναν λόγο για να ζει. Κατ’ επέκταση στον επαγγελματικό κόσμο, σε βοηθάει να βρεις το «καταφύγιό» σου (happy place). Εκεί συναντιούνται αυτό που αγαπάς, αυτό στο οποίο τα καταφέρνεις καλά, αυτό που χρειάζεται ο κόσμος και αυτό που μπορεί να σου αποφέρει κάποια χρήματα.

Και γιατί είναι σημαντικό;

Δώσε μας λίγο χρόνο και θα σου εξηγήσουμε αμέσως.
Θα περάσεις ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου δουλεύοντας, σωστά;
Δεν θα ήταν τέλειο να ξυπνούσες κάθε πρωί με ενθουσιασμό γι’ αυτό που κάνεις; Φαντάσου, λοιπόν, το Ikigai σαν έναν προσωπικό οδηγό για να βρεις τη χρυσή τομή, όπου η δουλειά σου δεν μοιάζει με αγγαρεία αλλά με κάτι που πραγματικά αγαπάς και σε ενθουσιάζει.

Τα 4 στοιχεία του

Ας δούμε τα 4 βασικά στοιχεία στα οποία εστιάζει το Ikigai. Φαντάσου τα ως ένα διάγραμμα Venn:

  1. Αυτό που αγαπάς (το πάθος σου): Το στοιχείο αυτό έχει να κάνει με το τι σε κάνει να νιώθεις ζωντάνια, τι μπορείς να κάνεις με τις ώρες χωρίς να βαριέσαι. Αγαπάς τη ζωγραφική; Να γράφεις κώδικα; Να μιλάς σε ανθρώπους; Αυτό είναι το σημείο εκκίνησής σου.
  2. Σε τι τα καταφέρνεις καλά (οι δεξιότητές σου): Εδώ, η έμφαση δίνεται στις δεξιότητες και τα ταλέντα σου. Είτε αυτά είναι έμφυτες ικανότητες είτε ικανότητες που αποκτήθηκαν με την πάροδο του χρόνου μέσω εκπαίδευσης και εμπειρίας, αυτές είναι οι υπερδυνάμεις σου! Είναι σημαντικό να αξιολογήσεις σε τι τα καταφέρνεις καλά, καθώς εκεί βρίσκεται η προοπτική να διαπρέψεις επαγγελματικά. Ίσως έχεις ταλέντο στο γράψιμο, στα μαθηματικά ή μπορείς να λύνεις προβλήματα στο λεπτό. Εκμεταλλεύσου το!
  3. Τι χρειάζεται ο κόσμος (η αποστολή σου): Αυτό το στοιχείο σε ενθαρρύνει να σκεφτείς πέρα από εσένα και να εξετάσεις πώς η δουλεία σου μπορεί να συμβάλλει σε μια καλύτερη κοινωνία. Πρόκειται για την ευθυγράμμιση των δεξιοτήτων και του πάθους σου με τις ανάγκες του κόσμου, δημιουργώντας έργο που όχι μόνο θα σε ικανοποιεί αλλά και θα έχει νόημα.
    Για να βρεις την αποστολή σου, θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις πρώτα τις πιο σημαντικές, για εσένα, αξίες. Ένας εύκολος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι μέσω της ιστοσελίδας https://personalvalu.es όπου θα κληθείς να κάνεις μία online αξιολόγηση (online assessment) για να βρεις τις αξίες σου.
  4. Για τι μπορείς να πληρωθείς (το επάγγελμά σου): Το στοιχείο αυτό είναι η πιο πρακτική πτυχή του Ikigai, η συνιστώσα που διασφαλίζει ότι το πάθος και οι δεξιότητές σου είναι οικονομικά βιώσιμα. Αφορά τον εντοπισμό ευκαιριών στην αγορά, όπου οι ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σου ανταποκρίνονται στη ζήτηση, εξασφαλίζοντας έτσι οικονομική σταθερότητα και ανεξαρτησία.

Πώς θα βρω το Ikigai μου;

Πάρε χαρτί και στιλό (ακόμη και πολύχρωμα αν θέλεις!) και ας ζωγραφίσουμε.

  1. Σχεδίασε ένα διάγραμμα Venn (όπως το παραπάνω) με τα τέσσερα στοιχεία που περιγράψαμε και ξεκίνα τον καταιγισμό ιδεών (brainstorming)!
  2. Συμπλήρωσε κάθε τμήμα με δραστηριότητες, δεξιότητες, ανάγκες και οικονομικές ευκαιρίες που σε αφορούν.
  3. Βρες πού τέμνονται και εκεί βρίσκεται το Ikigai σου!


Η εύρεση του Ikigai είναι ένα προσωπικό ταξίδι που απαιτεί ειλικρίνεια και αυτοκριτική και μία συνεχή διαδικασία αυτογνωσίας, μάθησης και προσαρμογής στις αλλαγές της ζωής σου αλλά και του κόσμου γύρω σου. Απαιτεί υπομονή, δεκτικότητα σε νέες εμπειρίες και το θάρρος να κάνεις αλλαγές όταν χρειάζεται.

Tip No1: Κράτα ημερολόγιο! Ναι, όπως αυτό που γράφαμε όταν ήμασταν παιδιά. Κατάγραψε τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς σου σχετικά με κάθε στοιχείο του Ikigai. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση των εξελισσόμενων ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων σου, καθώς και για τη λήψη αποφάσεων που ευθυγραμμίζονται με το προσωπικό σου Ikigai.

Tip No2: Ζήτα feedback από φίλους, συγγενείς και άτομα με τα οποία συνεργάζεσαι! Μπορεί να έχουν μια διαφορετική οπτική για τα δυνατά σου σημεία και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να συνεισφέρεις στον κόσμο.

Χωρίς να το γνωρίζεις, έχεις ήδη ξεκινήσει το ταξίδι προς την εύρεση του Ikigai σου από τη στιγμή που επέλεξες, με βάση τις κλίσεις σου, κατεύθυνση στο λύκειο και κατ’ επέκταση τις σπουδές σου.

Διάβασε το άρθρο Ποιες είναι οι επιλογές μου επαγγελματικά ανάλογα με το background των σπουδών μου και φτάσε ένα βήμα πιο κοντά στο να βρεις το Ikigai σου, αναλογιζόμενος ή αναλογιζόμενη και τις επαγγελματικές επιλογές σου. (λινκ)

Ας ανακεφαλαιώσουμε!

Το Ikigai δεν είναι απλά ένας τρόπος να βρεις δουλειά. Έχει να κάνει με την επιλογή ενός επαγγελματικού μονοπατιού που θα σε γεμίζει και θα ευθυγραμμίζεται με τον πραγματικό σου εαυτό.
Φαντάσου μια ζωή που οι Δευτέρες δεν είναι το χειρότερο πράγμα στον κόσμο!

Το Ikigai σου είναι εκεί έξω και σε περιμένει να το ανακαλύψεις και να βρεις το μοναδικό σου μονοπάτι σε αυτόν τον κόσμο.