Συμβουλές & παραδείγματα για ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό βιογραφικό!
Η Εκπαίδευση και η Προϋπηρεσία σε ένα βιογραφικό δεν αποτελούν πλέον τα πιο σημαντικά στοιχεία του. Ένα σύγχρονο και ταυτόχρονα πετυχημένο βιογραφικό πρέπει να είναι εξωστρεφές ,διαδραστικό και να «ζωντανεύει» μπροστά στα μάτια των HR managers.
Σε έναν κόσμο ψηφιακό σαν τον δικό μας, τα κείμενα πρέπει να είναι κάτι πέρα από γράμματα, λέξεις και προτάσεις. Οι φράσεις πρέπει να ζωντανεύουν, να τραβούν την προσοχή και να καθοδηγούν τον HR manager μέσα στο βιογραφικό.
Ένα σύγχρονο “resume” αλλάζει και εξελίσσεται μέρα με την μέρα. Μπορεί κάτι τέτοιο να σε τρομάζει αλλά πρόκειται για ένα βιογραφικό το οποίο δίνει στους υποψήφιους την δυνατότητα να συνδυάσουν την δημιουργικότητα και προσωπικότητά τους με την εκπαίδευση και την προϋπηρεσία που πιθανώς να έχουν . Αυτός ο συνδυασμός είναι εκείνος που θα σου δώσει ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους υποψηφίους οι οποίοι αναζητούν εργασιακή απασχόληση πάνω στο ίδιο αντικείμενο.
Μερικά tips για ένα ανταγωνιστικό βιογραφικό:
- Χρησιμοποίησε την γραμματοσειρά «Georgia» – όχι την Times New Roman.
Θέλεις το βιογραφικό σου να είναι ξεχωριστό. Το να χρησιμοποιήσεις την ίδια γραμματοσειρά με τους υπόλοιπους 999 υποψηφίους, δεν θα βοηθήσει! - Η χρήση φωτογραφιών προσδίδουν τον προσωπικό σας χαρακτήρα στο βιογραφικό σας.
Μην φοβάστε να δείξετε τον εαυτό σας, όπως λένε 1 εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις! - Μην «τεμπελιάζετε» – Προσαρμόστε το βιογραφικό σας με βάση την κάθε διαφορετική θέση εργασίας.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να προβάλουμε τα δυνατά μας στοιχεία και να καμουφλάρουμε τις αδυναμίες του βιογραφικού μας ανάλογα με τη΄ν κάθε θέση εργασίας! - Ένα online βιογραφικό δίνει την δυνατότητα στην ίδια την εταιρία να το αναζητήσει ενώ ταυτόχρονα εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία διαδραστικού χαρακτήρα όπως το βίντεο, τα ψυχομετρικά τεστ, οι φωτογραφίες κ.α.
Αν μία εικόνα είναι 1000 λέξεις, τότε φανταστείτε πόσες μπορεί να είναι ένα βίντεο! - Μην ξεχνάς ότι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (όπως το Facebook, το Twitter, το LinkedIn κ.α. ) μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις τις πιθανότητές σου είτε για να βρεις μια εργασιακή απασχόληση είτε για να βρεις τα πιο κατάλληλα Πανεπιστήμια και Εκπαιδευτικά προγράμματα που ταιριάζουν με τον προσανατολισμό σου.
Καλώς ή κακώς είναι οι νέες μας κοινωνίες, όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε πολύ ενδιαφέρουσες προοπτικές καθώς τα πάντα βρίσκονται εκεί! - Να θυμάσαι πως μια ακατάλληλη φωτογραφία στο προφίλ σου στα social media μπορούν να καταστρέψουν το κατά τα άλλα εξαιρετικό βιογραφικό σου.
Όλοι έχουμε αυτή τη φωτογραφία από τις καλοκαιρινές μας διακοπές που δεν θα θέλαμε να δουν ποτέ οι γονείς μας, γιατί να την δουν οι πιθανοί εργοδότες μας;