Πόσες φορές στο άκουσμα της λέξης google έχεις πιάσει τον εαυτό σου να φαντάζεται αυτόματα να εργάζεται μια μέρα εκεί; – είμαστε μαζί σου!
Είτε κάνεις ποτέ το γενναίο βήμα να διεκδικήσεις μια θέση σε αυτόν τον τεχνολογικό κολοσσό, είτε απλά η σκέψη σου παραμείνει μια ανεκπλήρωτη επιθυμία, εμείς κάναμε μια μικρή έρευνα. Σήμερα, σου παρουσιάζουμε κάποια tips που δίνουν μέλη του προσωπικού της για τη δημιουργία ενός σωστά δομημένου βιογραφικού.
Και, σου προτείνουμε να συνεχίζεις να διαβάζεις, γιατί αυτά τα πολύ μικρά tips μπορούν να αποτελέσουν πολύ εποικοδομητικό inspo για μια γρήγορη ανανέωση του ήδη υπάρχοντος βιογραφικού σου!
Βασικό Format
Κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να δημιουργήσεις το βιογραφικό σου από την αρχή ή απλά να κάνεις μια γρήγορη ανανέωση των πληροφοριών, η Google συνιστά να διασφαλίσεις ότι το βιογραφικό σου έχει το σωστό format και μπορεί να είναι εύκολα αναγνώσιμο. Δηλαδή;
- Το βιογραφικό σου πρέπει να είναι σε pdf μορφή. Ξέρουμε, μπορεί αυτή η συμβουλή να είναι αρκετά κλισέ, αλλά για να το λέει και να το ξαναλέει η Google κάτι θα ξέρει!
- Μπορείς να παραλείψεις τον στόχο αποστολής του. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε ότι προωθείς το βιογραφικό σου, γιατί θέλεις απεγνωσμένα την x θέση εργασίας.
- Προσπάθησε να διατηρείς μια συνοχή στο στυλ της γραμματοσειράς και στο μέγεθός της.
- Έλεγξε τα πιθανά ορθογραφικά λάθη. Έλεγξε τα πιθανά ορθογραφικά λάθη. Έλεγξε τα πιθανά ορθογραφικά λάθη. – μόνο αυτό!
- Παρουσίασε τις πληροφορίες – ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές – με bullets.
- Βεβαιώσου ότι έχεις συμπεριλάβει όλα τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας σου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας, email, linkedin profile)
- Στην περίπτωση που η θέση αφορά τεχνικούς ρόλους και έχεις κάποιο project να επιδείξεις, πέρνα και το link σου από το Github
- Ακόμη κι αν η επαγγελματική σου εμπειρία μετρά πολλά χρόνια, προσπάθησε να συμπυκνώσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σε μία μόνο σελίδα
Advanced Format
Εκτός από τα βασικά στοιχεία του format που αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία στα οποία πρέπει να δώσεις λιγάκι σημασία, όπως:
- Είσαι φοιτητής ή μόλις έχεις αποφοιτήσει από τη σχολή σου; Τότε, θα τοποθετήσεις πρώτα τις ακαδημαϊκές σου πληροφορίες κι έπειτα την εργασιακή σου εμπειρία στο βιογραφικό σου.
- Πάει καιρός που αποφοίτησες από το πανεπιστήμιο και έχεις εργαστεί τουλάχιστον σε δύο θέσεις εργασίας; Τότε, θα τοποθετήσεις πρώτα την επαγγελματική σου εμπειρία κι έπειτα την ακαδημαϊκή στο βιογραφικό σου.
Όσον αφορά τις πληροφορίες της ακαδημαϊκής σου εμπειρίας, η Google επιμένει ότι πρέπει να αναφέρεις το πανεπιστήμιο, το βαθμό και έτος αποφοίτησης αποφοίτησης και τον τομέα εξειδίκευσης – ή αλλιώς major. Ωστόσο, όσο τα πανεπιστημιακά σου χρόνια φαντάζουν σαν μια αρκετά μακρινή ανάμνηση τόσο λιγότερες πληροφορίες χρειάζεται να συμπεριλάβεις.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, λοιπόν, είναι απαραίτητο να εστιάσεις την προσοχή σου – και του Recruiter – σε αναφορές που σχετίζονται περισσότερα με τη θέση και είναι πιο πρόσφατα χρονολογικά – ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνεις πολλές περικοπές.
Μέθοδος ΧYZ
Καταρχήν, δεν μιλάμε αλαμπουρνέζικα. Αλλά αναφερόμαστε στα αρχικά της μεθόδου του Laszlo Bock, ενός πρώην ανώτερου αντιπροέδρου της Google.
Όταν, λοιπόν, επιθυμείς να περιγράψεις τα ποσοτικά αποτελέσματα – επιτεύγματα σε μια θέση εργασίας – προηγούμενη ή τρέχουσα – μπορείς να έχεις στο μυαλό σου το παρακάτω σχεδιάγραμμα. “Ολοκληρώθηκε [X] μετρήθηκε από [Y], κάνοντας [Z].”
Προκειμένου να μνημονεύσεις ευκολότερα τη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο παρακάτω παράδειγμα, το οποίο και αναφέρεται σε έναν αιτούντα που διεκδικεί μια πιο τεχνική θέση εργασίας και μόλις έχει κατακτήσει τη δεύτερη θέση σε ένα hackathon.
- X: Η ομάδα μου κέρδισε τη δεύτερη θέση
- Y: ανάμεσα σε 50 διαγωνιζόμενες ομάδες στο hackathon που διοργανώθηκε από τον οργανισμό NJ Tech
- Z: αναπτύσσοντας μια εφαρμογή που συγχρονίζει ημερολόγια κινητών συσκευών
Αποστολή βιογραφικού για τεχνικούς ρόλους
Wait… αν πρόκειται να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου για κάποιον πιο technical ρόλο, τότε αυτές οι πληροφορίες σε ενδιαφέρουν πολύ!
- Παράθεση του Github link
- Αναφορά στις γλώσσες προγραμματισμού που γνωρίζεις σε μια εμφανή λίστα
Αν κατά την περιγραφή της επαγγελματικής σου εμπειρίας αναφερθείς και σε projects που πιθανώς έχεις αναπτύξει, γράψε καλού κακού και εκεί τις γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποίησες για την διεκπεραίωσή του.
Ελπίζουμε να σου δώσαμε αρκετή έμπνευση για σήμερα και… να σε πετυχαίνουμε πλέον στο pc σου, ενώ ήδη εφαρμόζεις κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις στο βιογραφικό σου!