Συνέντευξη μεταπτυχιακού: Τι να περιμένεις και πώς να προετοιμαστείς κατάλληλα;

Εάν βρίσκεσαι σε διαδικασία αιτήσεων για μεταπτυχιακά προγράμματα, θα χρειαστεί να κάνεις την απαραίτητη προετοιμασία για συνέντευξη μεταπτυχιακού προγράμματος. Ελλάδα ή εξωτερικό; Full time ή part time μεταπτυχιακό; Όποια χώρα, πρόγραμμα και τύπο μεταπτυχιακού και αν κληθείς να επιλέξεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι μετά την αίτησή σου όλο και κάποια συνέντευξη θα ακολουθήσει. Και, εσύ διαβάζοντας τον παρακάτω οδηγό θα έχεις κάνει ήδη ένα πολύ μεγάλο βήμα όσον αφορά την προετοιμασία σου. 

Ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες μορφές συνέντευξης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος;

Μορφές συνέντευξης υπάρχουν πολλές και για τα πιο δημοφιλή 6 είδη συνεντεύξεων έχουμε μιλήσει αρκετά… Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, συνήθως, θα έρθεις αντιμέτωπος με κάποιο από αυτά τα είδη:

  • Παραδοσιακή συνέντευξη 
  • Βίντεο συνέντευξη (Μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη ή live συνέντευξη μέσω Skype)
  • Πρακτική συνέντευξη
  • Παρουσίαση 

Ποιά είναι η κατάλληλη προετοιμασία για μια συνέντευξη μεταπτυχιακού;

Είτε περάσεις από παραδοσιακή συνέντευξη είτε από βίντεο συνέντευξη καμία απολύτως σημασία δεν έχει αφού η προετοιμασία σου είναι απαραίτητη και ίδια για όλα τα είδη. Ιδιαίτερα, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας σου είναι απαραίτητο: 

  1. Να κάνεις μια διεξοδική έρευνα σχετικά με το πανεπιστήμιο, το πρόγραμμα σπουδών και τους εν δυνάμει καθηγητές σου. 
  2. Να καταγράψεις σε bullet points εκείνα τα στοιχεία του ακαδημαϊκού και επαγγελματικού σου background, καθώς και τα ενδιαφέροντά σου που πιστεύεις ότι ταιριάζουν απόλυτα με το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού και σε καθιστούν αυτόματα τον ιδανικό υποψήφιο. 
  3. Αν αιτείσαι για κάποιο ερευνητικό μεταπτυχιακό, MRes ή MPhil φρόντισε να διαβάσεις κάποια πρόσφατη έρευνα σχετική με τον κλάδο σου, ώστε να τη φέρεις στο τραπέζι την κατάλληλη στιγμή και να εντυπωσιάσεις.
  4. Να προετοιμάσεις τις δικές σου ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών ή το πανεπιστήμιο – Υπάρχει η δυνατότητα πρακτικής άσκησης κατά τη διάρκεια του προγράμματος; Ποιό είναι το ποσοστό επαγγελματικής αποκατάστασης ή οι επαγγελματικές ευκαιρίες που προκύπτουν μετά τη φοίτηση; – που πρόκειται να απευθύνεις στον/στους συνεντευξιαστή/ στές. 
  5. Να φορέσεις ρούχα που αναδεικνύουν τη σοβαρότητα και τον επαγγελματισμό σου. 
  6. Να έχεις μαζί σου κάποια αντίγραφα του βιογραφικού σου, στυλό και μπλοκ σημειώσεων.

Και, σε περίπτωση που όντας στο waiting room πετύχεις κάποιον εν δυνάμει συμφοιτητή σου, μη διστάσεις να τον ρωτήσεις για τη διαδικασία, τις ερωτήσεις και το attitude του/ των συνεντευξιαστή/ ών. 

Τί ρωτάνε σε μια συνέντευξη για μεταπτυχιακό;

Οι ερωτήσεις συνέντευξης είναι πάνω κάτω παρόμοιες με εκείνες που θα έρθεις αντιμέτωπος σε μια κλασσική συνέντευξη εργασίας. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση η επιχείρηση αντικαθίσταται με ένα πανεπιστήμιο και η θέση εργασίας με ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Κινούμενοι, λοιπόν, σε αυτή τη λογική οι ερωτήσεις που θα κληθείς να απαντήσεις είναι οι εξής:

  • Πες μας λίγα λόγια για σένα
  • Ποιά είναι τα δυνατά και ποιά τα αδύνατά σου σημεία;
  • Πώς θα σε περιέγραφαν οι φίλοι σου;
  • Ποιό ή ποιά χαρακτηριστικά σου σε καθιστούν τον ιδανικό υποψήφιο για το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
  • Για ποιό επίτευγμά σου είσαι περήφανος;
  • Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;
  • Γιατί επέλεξες το πανεπιστήμιό μας;
  • Γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
  • Πώς μπορείς να συνεισφέρεις στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα;
  • Έχεις κάνει αίτηση και σε άλλα μεταπτυχιακά προγράμματα; Αν ναι, σε ποιά;


Μπορεί αυτή τη φορά να μη χρειάζεται να δώσεις πανελλήνιες, αλλά σίγουρα χρειάζεται να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Για αυτό, διάβασε προσεκτικά βήμα βήμα όλες μας τις συμβουλές, κάνε την έρευνά σου, ντύσου στολίσου και… το έχεις!