Επιτέλους, είσαι ένα βήμα πριν από το πτυχίο σου. Τέλος η εξεταστική, τέλος το διάβασμα… τουλάχιστον για την ώρα. Το μόνο που μένει για να πάρεις στα χέρια σου το πολυπόθητο χαρτί είναι η ολοκλήρωση της πρακτικής σου άσκησης.
Η σημασία της είναι ιδιαίτερη, καθώς σου επιτρέπει να μπεις σε μια εταιρεία, να αποδείξεις την αξία σου και γιατί όχι να κερδίσεις μια μόνιμη θέση, πράγμα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αρκετά δυσκολότερο.
Αφου λοιπόν έχεις κάνει την προσωπική σου έρευνα και έχεις επικοινωνήσει με τις εταιρείες που σε ενδιαφέρουν, εκεί είναι που έρχεται το στάδιο της συνέντευξης.
Εδώ, χρειάζεται να σου υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές λεπτομέρειες, προκειμένου να ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα και να σε χαλαρώσουμε.
- Αρχικά, στην περίπτωση που έχεις φτάσει στο στάδιο της συνέντευξης, πρέπει να ξέρεις πως οι εργοδότες έχουν δει κάτι σε εσένα, γι’ αυτό και επιθυμούν να σε γνωρίσουν παραπάνω και ενδεχομένως να συνεργαστούν μαζί σου. Αυτό από μόνο του, είναι ένα bonus για σένα και την αυτοπεποίθησή σου.
- Επιπλέον, στην περίπτωση της πρακτικής άσκησης, είναι αυτονόητο πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διαθέτεις προηγούμενη εμπείρια. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναδείξεις την πρόθεσή σου να μάθεις και να εξελιχθείς. Η διάθεσή σου για δουλειά, είναι ένα ακόμα bonus που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις.
- Κάνε την έρευνα σου για την εταιρεία. Δες τα project πάνω στα οποία έχουν εργαστεί. Πού θα ήθελες εσύ να συμμετέχεις; Τι θα ήθελες να μάθεις και πώς θα μπορούσες να συμβάλλεις στο έργο τους; Τα παραπάνω, όχι μόνο αποδεικνύουν το ειλικρινές ενδιαφέρον σου, αλλά παράλληλα φανερώνουν την ωριμότητά σου καθώς και τη συνειδητότητα της επιλογής σου.
- Δείξε αυτοπεποίθηση αλλά όχι αλαζονεία. Για τον recruiter είναι αρκετά εύκολο να διαπιστώσει τι γνωρίζεις και τι όχι, τόσο από τα ερωτήματα που θα σου θέσει όσο και από την μετέπειτα απόδοσή σου, εάν τελικά ξεκινήσεις την πρακτική σου. Επομένως, καλό είναι κάθε μας συνεργασία να βασίζεται στην ειλικρίνεια. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά να υποτιμήσεις τις γνώσεις, το ταλέντο και τις δυνατότητές σου!
- Μια καλή προετοιμασία είναι να σκεφτείς τι θα ήθελες να προκύψει από τη συνέντευξη αν ήσουν στη θέση του interviewer. Ένας “εσωτερικός διάλογος” επί του θέματος να σε βοηθήσει να απαντήσεις με περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να αντιμετωπίσεις τη συνέντευξη για την πρακτική σου άσκηση με την ίδια σοβαρότητα που θα αντιμετώπιζες και κάθε άλλη. Δηλαδή, επίσημο, προσεγμένο ντύσιμο και συνέπεια στο ραντεβού σου. Μπορείς επίσης να φέρεις μαζί σου ένα portofolio – σε περίπτωση που διαθέτεις – και αν προκύψει από τη συζήτηση να δείξεις τη δουλειά σου. Φυσικά 2 – 3 αντίγραφα του βιογραφικού σου είναι πάντα χρήσιμα.
Μπορεί να μην διαθέτεις -ακόμα- χειροπιαστή εμπειρία πάνω στο αντικείμενο σου, αλλά σίγουρα διαθέτεις skills που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Προσπάθησε να τα αναδείξεις χρησιμοποιώντας παραδείγματα από καταστάσεις που διαχειρίστηκες με επιτυχία.
Να είσαι ειλικρινής, τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τον/την interviewer σου. Κράτα το κλίμα ευχάριστο και be yourself. Αυτή είναι και η καλύτερη συμβουλή που έχουμε να σου δώσουμε!
Καλή επιτυχία!